Startpunkt: Gárránisjågåsj
Slutpunkt: Ruonasvágge
Datum: 4 augusti
Sträcka: 14 km + 4 km

< Till dag 8
Till dag 10 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2014-08-04 16:10:17.GPX”]

Morgon dag 9

Morgon dag 9 i full regnmundering

 

Plan B

Vi vaknar till ljudet av regndroppar mot tälttaket. Å nej! vi som skulle göra en topptur upp på Vássjábákte idag. Vi ligger väl kvar inne i tältet och trycker ett tag och ser om det bättrar sig, men det fortsätter vara helmulet och duggande. Jahaja, berget står ju kvar, det får bli ett annat år. Plan B får bli att fortsätta vår vandring, så får vi mindre stressigt på sista vandringsdagen. Det kan vara nog så skönt. När regnet lugnar sig lite passar vi på att gå ut och göra oss redo. Lagom till ihopslagningen av tältet kommer det såklart en skur, men det går ändå. Regnkläderna är alltså på när vi går iväg. Ett ytterligare problem uppstår när vi både ska få på ryggsäckens regnskydd och det stora renhornet, men det löser vi.

 

Bajep Buojdes

Vi börjar med att ta lite höjd så att vi kommer upp i höjd med det lilla vattenfallet. Vi får fortsätta att ta höjd lite då och då för platån nedanför Låptåtjåhkå leder oss lite neråt hela tiden. Det är varmt att gå i regnkläderna – som tur är lugnar det snabbt ner sig och vi kan ta av oss först regnjackan och lite senare även regnbyxorna. Vi siktar på att ta oss på översidan av den lilla valformade höjden norr om sjön Bajep Buojdes som vi ska ta oss förbi på norrsidan. Efter att vi kommit runt den lilla kullen ser vi att vi hållit lite för högt så att vi är en bit över Bajep Buojdes och vi får ta oss ner litegrann till härliga gräsängar vid sjöns stränder. Skön vandring här. Den här lilla sjön och den lite större sjön Buojdes nedströms ligger uppe på platån i en liten minidal mellan Låptåtjåhkås toppar och lite småtoppar högt över Tarradalen som är helt dold härifrån. Vi vandrar ensamma i en helt egen liten värld.

 

Buojdes

Snart har vi gått förbi Bajep Buojdes och vi vandrar i en backe ner till Buojdes. Vandringen längs kanten av den här sjön är helt annorlunda från den längs den övre sjön. Här får vi skråa i ganska brant lutning och dessutom är det mycket stenigt och lite lågt vide. Ansträngande med andra ord. Vi försöker följa renstigarna så gott det går, men vi blir rejält trötta tills vi kommer till bortre änden av sjön där ett enkelt vad över Buojdesjåhkå väntar. Nu är det dags för en paus. Vi äter en lätt lunch – vi orkar inte dra fram köket då det känns som att det är lite regnrisk igen, utan vi äter lite mackor medan vi tittar på en rentjur som vi passerat strax innan vadet och en örn som cirklar runt toppen av Buojdesbuollda högt över oss.

 

Ruonasvágge

Efter lunch är det uppförsbacke som gäller, nu ska vi ta oss upp till ett litet pass. Ganska beskedlig lutning och fin vandringsmark gör att det inte blir så ansträngande. På vägen upp går vi förbi ett röse som någon pyntat med lite renhorn. Uppe i passet ligger en liten tjärn som vi passerar på dess södra sida. Sedan följer en kort nedförsbacke till en liten med vid dal. Det är mycket grönt men verkar också blött så vi går runt lite för att undvika den värsta våtmarken. Två renar nere i dalen tar ett helt varv runt oss innan de springer vidare. Lite nedför igen, ner till en liten småstenig sänka innan det är dags för den sista stigningen för dagen. Jordigt och stenigt hela vägen upp till passpunkten, och vatten som strilar i en otydlig bäck. Efter passet är det nedförsbacke ner till Ruonasvágge. Här är det gräsigt, grönt och fint och en skön vandring. Ruonasvágge är en ganska kort dalgång upp från den otillgängliga Tjuoldavágge. Ruonasvágge är trots sin relativa litenhet mycket naturskön. Grön och fin med höga, branta bergväggar som omger den åt alla håll och ger den en insluten känsla. Dalen slutar i en gryta: Ruonasgåhpe. Vi finner en fin tältplats vid jåkken som rinner genom dalen.

 

Ruonas

När vi slagit upp tältet är det skönt att vila med lite korsordslösning. Sen är det dags för middag. Idag lagar vi couscous med mynta, som blir en mycket god middag. Och vi äter våra torkade jordgubbar som efterrätt. Det är alltid lite lyxigt att ha med sig lite godsaker att förgylla måltiderna med. Jordgubbar är ett bra alternativ, det är enkelt att torka och det blir mycket smakrikt. Efter middagen vill Christophe gå på en kvällstur upp på den närbelägna toppen Ruonas. Emil är lite tveksam först, men ger med sig och följer med. Vilket visar sig vara ett bra beslut. Det är en ganska kort och lättsam vandring upp från vårt läger i Ruonasvágge. Från toppen får vi en vidsträckt utsikt över Tjuoldavágge. Trots att toppen har en ganska beskedlig höjd (1 163 möh) är det långt ner till dalbottnen (ca 600 möh), men vi har ju startat på en betydligt högre höjd. Höjdskillnaden gör branten hisnande och vi får en förträfflig utsikt över dalen. Det är disigt även idag och vi får en fantastisk solnedgång i en underbar orangerosa färgskala. När vi är häruppe passar vi också på att ta en titt på morgondagens vägval. Sedan är det dags att gå hem. När vi tvättar oss i bäcken i Ruonasvágge får vi syn på något vi inte sett på några år: En fjällämmel!

 

%d bloggare gillar detta: