Startpunkt: Abiskojaure fjällstuga
Slutpunkt: Abisko fjällstation
Datum: 24 mars
Sträcka: 14 km

< Till dag 5

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/2017-03-24.gpx”]

Tidig morgon

Vi och resten av rummet vaknar riktigt tidigt. Vi går upp, fixar mat, städar och packar ihop. Under natten har ett mysterium inträffat. Vi har med oss lufttorkad skinka på turen, det går ju bra såhär på vintern. På nätterna har vi låtit skinkan vara kvar i pulkan utomhus. Men denna morgon är nu skinkan slut. En liten gnagare kanske man kan tänka sig? Men är gnagarna noga med att stänga igen kapellet efter sig och lämnar de inte små smulor eller lort efter sig? Å andra sidan är det svårt att tänka sig att en vuxen människa skulle leta igenom alla pulkorna utanför fjällstugan (efter värdesaker?) och bara ta lite överbliven skinka. Ja, den gåtan får nog aldrig någon lösning. Vi är i alla fall redo och klara att ge oss av innan klockan ens har slagit åtta. (Då har den spanska gruppen inte vaknat än.)

Över sjön och vidare

Det blåser friskt när vi ger oss av över Abiskojaures is. Dessbättre har vi vinden i ryggen, så vi behöver inte frysa och vi får dessutom lite skjuts framåt så vi får bra fart. En bra bit är vi i skuggan av Giron, men när vi kommer ut ur den lyser solen på oss. Så härligt! När vi kommit över till andra änden av sjön tar vi en kort paus för att fota lite, men snart åker vi vidare i skoterspåren. Idag följer vi kryssen en bit upp i skogen, till skillnad från i söndags då vi följde skoterspåren lite närmare jåkken. På leden stöter vi på en dalripa som kommer knatandes tvärs över leden. Vi fotar lite, men när vi blir lite för närgångna flyger den iväg. Leden är lättåkt, flack med några kortare utförslöpor.

Sista biten på färden

När vi kommer till utförsbacken ner till Ballinjohka stannar vi i solskenet och tar en härlig fikapaus. Här har vi en fin utsikt över Abiskofjällen: Njunesgeahči och Šloahtta (Slåttatjåkka) och Torneträsk som breder ut sig som ett stort platt golv. Vrider vi huvudena bakåt ser vi Giron och Čoamuhas, snön yr i vinden över de rundade topparna på ett mycket effektfullt sätt. Medan vi sitter och fikar kommer Alex som vi träffade i stugan igår och forsar nerför backen i full karriär. När det är dags för oss så tar vi det lite lugnare, men vi kommer ner utan problem. Ungefär en kilometer efter Ballinjohka lämnar vinterleden skoterspåren och vi ger oss in i skogen. Nu möter vi en del människor som är ute på dagstur från Abisko i det härliga vädret. Det går enkelt att åka och snart är vi framme vid portalen och årets vintertur är till ände.

Abisko

Väl framme i Abisko checkar vi in på rummet, vi stannar till imorgon då vårt tåg går, så vi har ingen stress. Vi äter en god lunch på fjällstationen. På eftermiddagen tar vi en promenad i snön ner till Abisko kanjon. Den är väldigt fin att titta på även på vintern. Vi ser även ett gäng med norrmän som håller på att isklättrar i de fina frusna vattenfallen i Abiskojåkk. Efter vår promenad är det dags för en skön bastu och en god middag. Ett trevligt sätt att avsluta vår fjälltur på.

 

%d bloggare gillar detta: