Startpunkt: Gárddenvággi
Slutpunkt: Abiskojaure fjällstuga
Datum: 23 mars
Sträcka: 7 km + 10 km eftermiddagstur

< Till dag 4
Till dag 6 >

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/2017-03-23.gpx”]

Gárddenvárri

Vinterselfie med Gárddenvárri

Morgon i snö

Det har snöat medan vi sovit gott i natt. Så när vi vaknar upp är tältet ”täckt” av snö, men det känns fortfarande mysigt. Vi gör frukost på sängen, müsli med mjölk. Sedan är det dags att kasta sig upp. Det är lite kyligt precis när vi går upp – kläder och pjäxor är kalla efter natten – men vi får snart upp värmen. Nu är det dags att packa ihop och återställa. Vi packar ner tältet och alla prylar i pulkan och sedan gräver vi tillbaka snön ner i groparna vi har grävt. Vi vill ju inte att någon inte ont anande skidåkare ska trilla ner i en grop som vi har gjort. När vi är klara med återställandet är det dags att spänna på sig skidorna och ge sig iväg. Nu är det dags för nedförsbacke.

 

Gironbacken

Vi har en liten bit att åka innan själva nedfarten ner mot Abiskojaure börjar. Vädret är grått och det snöar lite lätt så det är inte någon bra sikt. När vi närmar oss meditationsplatsen möter vi en del människor som startat tidigt för att hinna med den relativt långa turen till Alesjaure. Två gubbar som vi pratar lite med berättar att de har sett en älg nere i dalen. Vi får hålla utkik när vi kommer ner. Nu börjar nedfarten. Nysnön gör att det glider bra och under är det hårt, så det blir snabbt läskigt i den ganska branta backen. Efter en liten stund bestämmer vi oss för att ta av oss skidorna och promenera ner. Känns mycket lugnare och säkrare.

 

Mot Abiskojaure

När vi har gått ner spänner vi på oss skidorna igen och fortsätter färden, nu genom skogen. Här går det problemfritt. Vi spanar efter älgen, men den har gått vidare till något annat ställe. Nu växlar vi också så att Christophe får prova att dra pulkan. Det är ju lite annorlunda när man inte är van, men det funkar bra. Väl framme hälsar vi på stugvärdarna som vi ju känner sedan förra gången vi var här för några dagar sen. Vi får installera oss i ett rum, ett annat rum den här gången, innan vi fixar med lunch i köket.

 

Dagstur

Efter lunch tar vi en liten tur utan pulka och stor ryggsäck. Vi följer leden mot Unna Allakas i några kilometer. Till att börja med går leden på jåkken, så det är platt och lättåkt. Vi har också fått soligt väder så det är härligt ute även om det är lite blåsigt fortfarande. Turen går igenom ganska gles skog och vi har fin utsikt upp mot Giron och Gárddenvárri på andra sidan dalen. Efter ungefär 5 km stannar vi för en liten fikapaus i lä av en liten kulle. På tillbakavägen har vi vinden i ryggen så det går lätt och humöret är på topp.

 

Varm kväll

När vi kommer tillbaka till stugan har det fyllts på med folk i stugan. Det spanska gänget som vi träffade på i Alesjaure har fått avbryta sin tur och har åkt skoter ner till Abiskojaure. Det har också kommit två killar som har åkt från Vakkotavare som har träffat varandra på vägen och åker lite tillsammans. Vi går och tar ett skönt bastubad i den trevliga bastun. När vi sedan kommer tillbaka till stugan upptäcker vi att det blir ett nytt bastubad i köket. De frusna spanjorerna har eldat på så att det är 30 grader, så vi måste vädra lite för att stå ut. Efter en middag och lite stjärnskådning är det dags att knyta sig.

 

%d bloggare gillar detta: