Etapp nummer 6 går mellan Abisko och Treriksröset. Efter sista delen av Kungsleden fortsätter vi på en annan världkänd led, Nordkalottleden. Leden är inte lika trafikerad som Kungsleden, och vi tror att vi kommer träffa på färre vandrare den här sista delen. Etappen är också den kortaste, ungefär 180 km, men lär vara väldigt fin enligt Mark.

Etappens längd: 180 km
Antal vandringsdagar: 9 dagar
Längd per dag: 20 km/dag

Sommarens sista etapp kommer att ta oss upp till Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset, som är målet på vår vandring. Hela etappen vandrar vi en bit av Nordkalottleden, en vandringsled som går från Kautokeino till Kvikkjokk och Sulitjelma genom Norge, Finland och Sverige. Nästan hela denna etapp går genom Norge, utom alldeles till en början och alldeles i slutet av etappen. Enligt vad vi har förstått är denna etapp mindre frekventerad av andra vandrare jämfört med nordligaste Kungsleden och det kommer att bli mindre trångt på leden. Vi börjar etappen med att vandra längs Torneträsk, förbi Björkliden och sedan in i Norge. Stugorna som ligger längs med leden på den norska sidan drivs av DNT, som är den norska turistföreningen. De är obemannade, men man kan hyra eller köpa en nyckel så att man har tillgång till hytterna, och så betalar man i efterhand för besöket. Vi har inte hittat så jättemycket information om den här vandringen, men de bilderna vi har sett talar för att det är ett fint fjällandskap att vandra igenom. Dagen innan vårt mål går vi in i Sverige igen. Här passerar vi Sveriges nordligaste högfjäll Pältsan, och den fjällstuga som ligger nordligast belägen av alla STF:s fjällstugor: Pältsastugan. Denna stuga användes som en hemlig bas för den norska motståndsrörelsen under andra världskriget och hade kodnamnet ”Måns”. Sista dagen är en ganska kort vandring fram till den gulmålade cementklump som markerar gränsen mellan Sverige, Finland och Norge, och vårt mål för sommaren är nått.

Såhär har vi tänkt oss dagsetapperna:

lör 17/8: Abisko-Lappjordhytta 23 km
sön 18/8: Lappjordhytta-Altevasshytta 25 km
mån 19/8: Altevasshytta-Gasgashytta 12 km
tis 20/8: Gasgashytta-Voumahytta 16 km
ons 21/8: Voumahytta-Skáktárjohka 23 km
tor 22/8: Skáktárjohka-Daerttahytta 24 km
fre 23/8: Daerttahytta-Rostahytta 18km
lör 24/8: Rostahytta-Pältsastugan 12km
sön 25/8: Pältsastugan- Treriksröset 13km

Dagsetappernas längder har vi inte mätt ut för den här sista etappen, för satellitbilderna över Norge är inte så bra. Istället har vi förlitat oss på sidan om Nordkalottleden och hoppas att det stämmer någorlunda.

Uppdaterat: Nya dagsetapper!

%d bloggare gillar detta: