I den här posten ska vi berätta historien om en nyckel, och på vilka vägar den har tagit sig hem till oss. Den handlar också om stugor, hytter och andra skydd längs ledsystemen i de svenska och norska fjällen, hur de svenska norska systemen fungerar och skiljer sig åt, och varför man ska ta med sig nyckeln på fjälltur i Norge. Mark har gett en intressant beskrivning av de norska hytterna i ett tidigare inlägg.

Boende i fjällen

Ute på vandring i de skandinaviska fjällen finns flera olika alternativ till boende. Man kan naturligtvis bo i sitt tält, och ofta är det det enda valet som står till buds. På många ställen kan man i stället välja att bo i fjällstuga, eller hytte som det heter på norska. Att gå på stugtur, från stuga till stuga, kan vara en bekväm fjälltur om man kanske är ovan, eller inte vill bära lika mycket, till bekostnad av att man inte blir lika fri som vid en tälttur. Men även för tältare kan det vara skönt att få komma in och torka efter en lång tids regn och rusk, i många stugor finns också nödtelefoner som kan användas vid nödsituationer.

Sverige

I Sverige finns ett 50-tal fjällstugor av vilka Svenska Turistföreningen (STF) driver de flesta (men inte alla, till exempel drivs fjällstugorna längs Padjelantaleden av samebyarna i området). STF:s fjällstugor är bemannade av stugvärdar och de är öppna under vintersäsongen, som sträcker sig från slutet av februari till slutet av april, och under sommarsäsongen, som sträcker sig från runt midsommar till mitten av september; de första stugorna vi går förbi kommer inte att ha öppnat för säsongen. På övriga tider finns det alltid ett olåst säkerhetsutrymme som man kan använda om man behöver söka skydd från vädret. Man kan  inte förboka plats i fjällstugorna, men man garanteras alltid en plats att sova på, om sängarna tar slut får man ligga på en madrass på golvet. Längs lederna finns förutom fjällstugorna också rastskydd, som är avsedda för raster. De är inte tänkta för övernattning förutom i nödsituationer.

Norge

I Norge finns det många fler hytter än vad det finns fjällstugor i Sverige, närmare 480 stycken. Dessa drivs av den norska turistföreningen DNT. Vad det kommer sig kan man ju spekulera om. En av anledningarna är kanske att traditionen att ”gå på tur” är starkare i Norge än i Sverige. Sen kanske folk är mer benägna att tälta här än i vårt västra grannland. Helt klart är ju i alla fall att det finns mer fjäll i Norge än i Sverige, och dessutom är våra fjällstrakter lite mer avlägsna (längre från vägar – besvärligare att bygga stugor). Det finns tre typer av hytter i de norska fjällen: Betjent hytte, som verkar fungera mer som våra fjällstationer, det finns ström och vatten och matservering. Ubetjent hytte och selvbejent hytte är de två andra typerna. I dessa finns det alltså ingen stugvärd, utan de är obemannade. Skillnaden mellan de två typerna är att i de självbekänta hytterna finns det också proviantförsälning. Dessa hytter är öppna i stort sett året runt, men de är låsta. För att ta sig in i stugan om man är först på plats behöver man alltså en nyckel: DNT:s standardnøkkel.

Nyckel

Under etapp 6 går vår Gröna Bandet-tur till stor del genom Norge, och förbi flera ubetjente hytter. Vi kommer ju att ha tält, men av säkerhets- och bekvämlighetsskäl vill vi kunna ta oss in i dessa hytter; vi behöver alltså en nyckel. För att få tag på denna nyckel behöver man vara medlem i DNT eller STF. Den kostar 100 norska kronor i depositionsavgift som man alltså kan få tillbaka om man lämnar nyckeln tillbaka. Tydligen ska man kunna köpa denna nyckel i Abisko, på turiststationen, men vi vill gärna ha den i förväg för att veta att vi har den. Som tur är går den också att beställa via DNT:s hemsida. Väl inne på deras webshop upptäckte vi dock att det skulle bli dyrt: Normalt sett skickar de ut ”nøkkelen” i ett kuvert och då får man betala ett porto på lite drygt 7 NOK. Men vi bor ju utomlands! (Sett från den norska synvinkeln). Till utlandet skickar de bara sin nyckel i paket, och då kostar det helt plötsligt 300 NOK i porto. Som tur är för vår del bor vi i Karlstad som inte ligger jättelångt från Norge. Christophe har en före detta kollega som jobbar i Norge och bor där under veckorna. Så vi kunde ange hans adress som leveransadress och slapp det dyra portot. Nu när vi umgicks med honom här i helgen hade han med sig nyckeln som kommit fram. Tack Micke för hjälpen!

%d bloggare gillar detta: