Startpunkt: STF Fjällstuga Skedbro
Slutpunkt: Lill-Skarven
Datum: 18 juni
Sträcka: 28 km

 

< Till dag 2
Till dag 4 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2013-06-18 Skedbrostugan – Lillskarven.GPX”]

 

Tjuvfiskare

Det har regnat under natten, men när vi vaknar är det uppehåll, bara molnigt. Vi gör i ordning frukost och packar ihop och ger oss av. Det duggar lite ibland, så vi har regnskydden på, men vi klarar oss utan regnkläder. Sträckan efter stugan vid Skedbro är ganska blöt och går igenom flera myrar. Vi ser flera vadarfåglar med böjd näbb som flyger omkring och sjunger. Vi funderar på om det är beckasiner. Efter en stund går vi ikapp en annan vandrare. Det är en norrman som säger att han är i Sverige för att tjuvfiska. Han har bott inne i stugan vid Skedbro i natt, men han gick därifrån innan vi steg upp.

 

Mügge?

Vi fortsätter, och nu börjar det gå uppför. Vid lunch kommer vi till Broktjärnskojan, som är en kåta med en hatt över rökhålet. Vi får leta lite innan vi hittar vatten. När vi äter kommer två tyska män dit som vi pratar en stund med. ”Did you have any problems with the mügge?” Nej, mygg har vi inte sett några än. Det regnar lite, så vi sitter och trycker en stund i den lilla kåtan innan regnet avtar och vi kan gå vidare. Nu kommer vi upp på kalfjället. Här är det härlig gräsmark och vida vyer. Det är fantastiskt. Vi siktar på några tjärnar för en fikapaus. När vi kommer dit ser himlen mörk och hotfull ut, ochvi slår upp tältet för att kunna ta skydd. Ett mycket effektivt sätt att få molnen att försvinna: resten av dagen har vi soligt.

 

Freestyle

Efter fikat går vi ner mot Tänndalsvallen. Första biten kan vi följa skyltar och vinterleder, men när vi kommer till liftarna försöker vi följa en stig vi ser på kartan. Stigen finns inte i verkligheten och vi går rakt igenom skogen, men vi ska gå nerför så vi kommer ändå ner till vägen. Nere i samhället stannar vi och vilar en stund på en grusplan. Vi är lite trötta så vi käkar lite nötter. Det är lite svårt att förstå var leden fortsätter upp på andra sidan, men vi hittar en naturstig med foton av växter och djur som vi följer. När vi kommit en bit upp på vägen kommer vi till en skylt som säger PRIVAT, så vi har väl gått fel. Vi följer naturstigen en bit in i skogen, men när den börjar ta av neråt mot samhället igen viker vi av från stigen och går upp genom skogen. Efter ett tag kommer vi fram till en upphuggen gata: gränsen till ett naturreservat. Bra! då vet vi var vi är. Vi följer naturreservatsgränsen upp till kalfjället, där vi försöker leta reda på leden igen. Vi siktar på ett hus på kartan med namnet Andersborg. För att komma dit får vi gå genom flera blöta och kärriga områden, och det är lite tunggått såhär på sena eftermiddagen när vi börjar bli trötta.

 

Tältplats?

När vi kommer fram till Andersborg visar det sig att det är en servering, som däremot inte ännu har öppnat för säsongen. Vi ställer ifrån oss ryggsäckarna en stund och ser oss omkring för att undersöka om vi kan tälta i närheten, men vi hittar inget bra vatten. Bara att gå vidare då och hoppas på det bästa. Nu är vi tillbaka på en led igen, och det går lättare att gå. Det är också trevligt med en vacker utsikt över en lite större fjällsjö. Däremot växer det mycket vide mellan leden och sjön så det passar inte att tälta. Till slut kommer vi fram till en djupt nedskuren jokk. Marken runt omkring är torr rished, så här blir en perfekt lägerplats. Vi lägger middagsmaten i blöt och slår sedan upp lägret. Tvättar oss nere vid jokken innan det är dags för middag. Sedan sitter vi uppe och njuter av det vackra fjället. När vi börjar bli frusna och trötta går vi in i tältet, dags att krypa ner i sovsäckarna och sova.

 

%d bloggare gillar detta: