Vi har testat en Guardian Purifier, en ny pump för vattenrening från MSR som lanserades förra året och finns i handeln sedan början av 2016. Den har redan vunnit en del priser . Klart vi testar! Läs om våra tankar kring vattenrening och om hur vi har tänkt använda denna utrustning i framtiden. Skål!

 

Vattenrening

En förtjusning med fjällvandring i Sverige är den goda tillgången på drickbart vatten utan att behöva tänka på vattenrening. Det kan kräva planering om man rör sig på lite högre höjder, men i de flesta områdena hittar man bäckar där man enbart behöver ta fram kåsan och dricka direkt utan rening eller filtrering. Det blev aldrig något problem under vårt gröna band t.ex. Frågan om hur rent vattnet är i fjällen diskuteras ibland på olika forum, speciellt under de år där det rör sig många gnagare i fjällen, men vi har inte stött på några problem under våra resor och håller fast vid den inställningen att man kan dricka rinnande klart vatten i fjällen. Detta gör att vi inte behöver kånka med oss massa onödig vikt, och nöjer oss med varsin 0,7L-flaska. Genom att studera kartan och topografin får man också en viss känsla för om vattentillgången är god.

Vi har snart vandrat genom hela Bergslagsleden, där hittar man den informationen vid de flesta rastplatserna: ”Dricksvatten finns inte, men sjöns vatten är så rent att det efter kokning kan användas för matlagning”. I vissa delar av landet där människopåverkan är större, eller där det bedrivs  intensivt jordbruk bör man vara betydligt mer försiktig med att dricka vatten som till synes ser helt ok ut. Utomlands kan situationen variera, och vår diskussion om  en längre vandring i Pyrenéerna har gjort att vi börjat intressera oss för vattenkvaliteten där. Det kan finnas kor, får och hästar ganska högt upp i bergen och att man bör vara observant på detta innan man börjar dricka direkt ur en bäck. Samma verkar vara regel i USA på t.ex. Pacific Crest Trail. En magsjuka kan i bästa fall bara förstöra några dagars vandring, men kan också få allvarliga konsekvenser.

 

MSR Guardian Purifier

Detta har lett oss till att inskaffa en vattenrenare. Underverket heter MSR Guardian Purifier och består av en liten smidig pump med en slang som rullas runt pumpen vid förvaring. Hemligheten ligger dock i det som finns inuti, nämligen små porösa fibrer (porstorlek: 20 nm) som hindrar maskar, bakterier, virus och protozoer att gå genom filtret. Filtret innehåller ingen lösning för kemisk rening, vilket gör att dålig smak eller lukt inte försvinner av filtreringen. 2012 skedde en flygplansolycka i Kebnekaiseområdet, och bränsle samt olja finns kvar på olycksområdet. Ett sådant filter hjälper alltså inte i sådana omständigheter (som tur är kan man konstatera i detta fall att det verkar inte finnas någon fara med att dricka från bäckarna om man inte känner av någon lukt eller smak, om man ska tro länstyrelsen). Vattnet flödar genom fibern tack vare en tryckskillnad, samtidigt som en del av det ”orena” vattnet fortsätter att flöda genom den ihåliga fibern och tar med sig de mikroorganismer som har fastnat i porerna. Vattnet spolas sedan ut och renar det primära filtret som tar bort grus och större partiklar. På detta sätt är filtret självrenande och inget speciellt underhåll krävs. Flödet är ganska högt (upp till 2,5 liter per minut) vilket förhöjer upplevelsen av en snabb och smidig manick. En vattenflaska kan skruvas i botten (Vi har testat med två olika Nalgene-flaskor). Fibrerna klarar några minusgrader.

 

Avslutande ord

Efter ett första försök lämnar vi ett positivt omdöme och är säkra på att utrustningen kommer att packas ner vid kommande skogsvandringar och fjällvandringar i utlandet. Under våra kommande fjällvandringar i Skandinavien lämnar vi den hemma och fortsätta lita på vår omdöme: rinnande vatten som inte smakar eller luktar illa dricker vi direkt ur kåsan!

 

Demo

Emil demonstrerar här hur processen går till:

 

 

Plussidan:

  • Tar bort en hel del otrevliga organismer och virus
  • Ganska lätt (490 g) – Viktminskning eftersom man slipper bära vatten
  • Lång livslängd (10 000 liter)
  • Lätt att kontrollera att pumpen inte är skadad
  • Snabb pumpning

Minussidan:

  • Dyrt
  • Tar inte bort dålig smak och otrevliga kemiska ämnen (bekämpningsmedel, tungmetaller osv)
%d bloggare gillar detta: