Vattenrening
En förtjusning med fjällvandring i Sverige är den goda tillgången på drickbart vatten utan att behöva tänka på vattenrening. Det kan kräva planering om man rör sig på lite högre höjder, men i de flesta områdena hittar man bäckar där man enbart behöver ta fram kåsan och dricka direkt utan rening eller filtrering. Det blev aldrig något problem under vårt gröna band t.ex. Frågan om hur rent vattnet är i fjällen diskuteras ibland på olika forum, speciellt under de år där det rör sig många gnagare i fjällen, men vi har inte stött på några problem under våra resor och håller fast vid den inställningen att man kan dricka rinnande klart vatten i fjällen. Detta gör att vi inte behöver kånka med oss massa onödig vikt, och nöjer oss med varsin 0,7L-flaska. Genom att studera kartan och topografin får man också en viss känsla för om vattentillgången är god.
MSR Guardian Purifier
Detta har lett oss till att inskaffa en vattenrenare. Underverket heter MSR Guardian Purifier och består av en liten smidig pump med en slang som rullas runt pumpen vid förvaring. Hemligheten ligger dock i det som finns inuti, nämligen små porösa fibrer (porstorlek: 20 nm) som hindrar maskar, bakterier, virus och protozoer att gå genom filtret. Filtret innehåller ingen lösning för kemisk rening, vilket gör att dålig smak eller lukt inte försvinner av filtreringen. 2012 skedde en flygplansolycka i Kebnekaiseområdet, och bränsle samt olja finns kvar på olycksområdet. Ett sådant filter hjälper alltså inte i sådana omständigheter (som tur är kan man konstatera i detta fall att det verkar inte finnas någon fara med att dricka från bäckarna om man inte känner av någon lukt eller smak, om man ska tro länstyrelsen). Vattnet flödar genom fibern tack vare en tryckskillnad, samtidigt som en del av det ”orena” vattnet fortsätter att flöda genom den ihåliga fibern och tar med sig de mikroorganismer som har fastnat i porerna. Vattnet spolas sedan ut och renar det primära filtret som tar bort grus och större partiklar. På detta sätt är filtret självrenande och inget speciellt underhåll krävs. Flödet är ganska högt (upp till 2,5 liter per minut) vilket förhöjer upplevelsen av en snabb och smidig manick. En vattenflaska kan skruvas i botten (Vi har testat med två olika Nalgene-flaskor). Fibrerna klarar några minusgrader.
Avslutande ord
Efter ett första försök lämnar vi ett positivt omdöme och är säkra på att utrustningen kommer att packas ner vid kommande skogsvandringar och fjällvandringar i utlandet. Under våra kommande fjällvandringar i Skandinavien lämnar vi den hemma och fortsätta lita på vår omdöme: rinnande vatten som inte smakar eller luktar illa dricker vi direkt ur kåsan!
Demo
Emil demonstrerar här hur processen går till:
Plussidan:
- Tar bort en hel del otrevliga organismer och virus
- Ganska lätt (490 g) – Viktminskning eftersom man slipper bära vatten
- Lång livslängd (10 000 liter)
- Lätt att kontrollera att pumpen inte är skadad
- Snabb pumpning
Minussidan:
- Dyrt
- Tar inte bort dålig smak och otrevliga kemiska ämnen (bekämpningsmedel, tungmetaller osv)
Den där ser onekligen lättanvänd ut. Men är 490 gram verkligen lätt i sammanhanget?
Sawyer MINI Water Filter väger exempelvis under 60 gram.
Kul med ett produkttest föresten. Jag kör själv en hel del produkttester på http://reportr.se/ (Ni får för övrigt hemskt gärna lägga upp den i er länksamling om ni tycker att vi skriver något vettigt!)