När vi gick med i den här uteutmaningen för 2015 – att sova utomhus minst en gång per månad under 2015 – fick vi med oss vår kamrat Björn Johansson, som vi lärde känna 2013 när vi vandrade Gröna Bandet. Han och hans dotter vandrade samma år bandet från norr till söder och vi möttes på vägen, några mil norr om Kvikkjokk. Då tyckte vi att det skulle vara trevligt att slå ihop oss för en av utenätterna, och därför blev vi bjudna att komma till Södermanland där Björn bor för att han skulle ta med oss ut i de sörmländska skogarna.

 

morgongroupie

Morgon vid Vikittelns vindskydd

 

Hemma hos Björn

När vi kommer fram till Katrineholm blir vi välkomnade av Björn och hans golden retriever Milton, som också är en gammal Gröna Bandet-veteran. Milton vandrade nämligen med Björn och Isabelle från Treriksröset till Grövelsjön. Nu har han sett att husse har förberett ryggsäcken för en utetur och han är ivrig att få följa med ut. Men först blir vi bjudna på en god och trevlig lunch. Vi har mycket att prata om: våra turer tidigare i sommar, helgens bravader och storslagna planer för framtiden.

 

Kolmården

När vi är mätta och belåtna sätter vi oss i Björns bil och vi kör ut mot skogen. Det är de norra delarna av Kolmårdenskogarna som är vårt mål. Det är ett stort skogsområde nordöst om Norrköping som till största delen ligger i Östergötland, men alltså även till viss del i Södermanland. Björn kör oss på vägar som blir allt mindre tills vi kommer till en plats där det är lämpligt att parkera. Vi snörar på oss våra kängor, sätter på oss våra ryggsäckar (även Milton får bära litegrann) och vandrar iväg. Till en början följer vi den lilla skogsvägen. Vi går inte så fort framåt för här och där får vi stanna och plocka svamp i skogen, fina kantareller och karljohansvamp hittar vi.

 

Sörmlandsleden

När vi följt vägen ett stycke är det dags att vika av på en liten stig. Här växer  skogen tät och det är lite besvärligt att ta sig framåt. Så småningom kommer vi fram till en annan skogsväg som vi följer ett tag innan vi kommer fram till en plats där en markerad led korsar vägen. Vi har kommit fram till Sörmlandsleden. Den här leden är totalt 100 mil lång (om man räknar med alla rundslingor, som det finns en hel del av), uppdelad på 62 etapper. Sörmlandsleden börjar i Björkhagen i Södra Stockholm och går runt i hela Södermanland i en stor rundslinga (sista etappen ansluter till etapp 7). Vi befinner oss på etapp 30, och vi viker av in i skogen och följer den tydliga markeringen. Vi passerar en kallkälla och därefter går det uppför. Vi kommer upp till kanten av en brant som vi ska följa ett stycke. Här har man fin utsikt över landskapet och det passar fint med en fikapaus häruppe.

 

Sörmlands tak

Efter att vi har fått lite gott i oss är det dags att vandra vidare. Vi följer branten och snart blir det ytterligare lite uppför. Väl uppe har vi kommit fram till ett utkikstorn: vi har kommit fram till toppen av Venbrinksberget som är Södermanlands högsta punkt (123 möh). Vi klättrar givetvis upp i tornet och njuter av den vida utsikten över omgivningarna. När vi har sett oss mätta fortsätter vi, ner på andra sidan berget. Här nere finns en liten geologisk sevärdhet: Vikittelns minikanjon. Det är en underjordisk bäck som har grävt ut en liten kanjon i klippan. Vi kikar lite på denna innan vi fortsätter, nu är det bara ett kort stycke fram till vårt mål: Vindskyddet vid sjön Vikitteln.

 

Utenatt oktober: Vikitteln

Vindskyddet ligger mysigt vid den lilla tjärnen, som har en badbrygga. Det är en mycket välskött rastplats med två eldstäder och redskap för att ta hand om ved och laga mat. Vi får börja med att söka efter ved som vi sedan får ta hand om, allt för att vi ska få middag ikväll och en mysig brasa. När det är fixat är det dags att ordna med middagen, det är vi som bjuder Björn ikväll. Det blir köttfärspiroger som vi steker på aluminiumfolie på glöden. När vi hugger in på maten har det redan mörknat. Vi sitter sedan uppe framför brasan och pratar och har det trevligt tills det blir dags att knyta sig. Den här natten är också ett litet jubileum för letrek, det är den hundrade gången Emil och Christophe sover ute ihop i tält eller vindskydd!

 

Söndag förmiddag

Efter en lugn natt vaknar vi upp på morgonen. Björn bjuder på gofrukost bestående av baguetter med diverse pålägg. Vi packar ihop efter oss och ger oss av. Vi håller ganska bra fart, och snart säger Björn att det är dags att vika av från leden. Vi följer en liten viltstig genom skogen och kommer snart fram till den lilla skogsvägen där vi startade dagen innan. Milton springer i förväg och när vi kommer fram till bilen sitter han där och väntar, lika sugen på att följa med hem som han var att följa med ut på äventyr. Helgens vandring är slut och vi kan checka av oktober månads utenatt. Tack Björn för den trevliga helgen!

 

%d bloggare gillar detta: