Vi har kommit in i ett skönt flow vad gäller torkningen av maten, och den senaste rätten att bli klar är laxpasta med spenat. Pasta är bra friluftsmat, innehåller mycket kolhydrater som ger bra energi till vandringen, så att vi ska orka hela vägen till Treriksröset. Lax och spenat ger god smak till denna rätt, som vi har hämtat från Torka Mat. Att torka fisk kräver mer förberedelser jämfört med att torka grönsaker och det är viktigt med god hygien. Men det är inte lika svårt som man kan tro.

 

Recept på pasta med lax och spenat

För 2 personer

100 g laxfilé
50 g färsk spenat
2 prt pasta

2 msk olja
2 msk mjölkpulver
salt, peppar, riven parmesanost

Hemma:

Torka lax, spenat och eventuellt pasta (se nedan). Vakuumförpacka lax och spenat tillsammans, och paketera pastan för sig.

Vid ättillfället:

Blötlägg laxen och spenaten. Vänta tills torrvarorna har sugit åt sig vatten.

Koka upp vatten till pastan, lägg i pastan och koka tills den är färdig. Man vill korta koktiden ute på fjället för att spara bränsle, och därför är det bra att ha tillagat och torkat pastan hemma, då går det fortare. Ett annat alternativ är att använda snabbmakaroner.

Häll i den uppblötta laxen och spenaten, och häll på mjölkpulver, låt koka en stund tills ingredienserna är färdiga att äta. Blanda i olja (för lite extra energi), salta och peppra. Servera med lite riven parmesanost på toppen.

 

Siffror

Pris: ca 23-25 kr/prt
Energiinnehåll: ca 2950 kJ/prt (705 kcal)
Vikt: ca 130 g/prt (+ olja och kryddor)

Den här rätten är både billig och energirik. Priset beror på hur billig fisk man kan hitta, och på vilken pasta man kör med.

 

Att torka lax

Fisk kan innehålla parasiter och bakterier, och behöver därför förberedas noga innan den torkas. Färsk fisk ska för det första alltid frysas i minst två dygn, ett alternativ är naturligtvis att köpa djupfryst fisk. Sedan tar man fram fisken och låter den tina något innan man tar bort skinn och ben och skär den i halvcentimeter tjocka skivor. Dessa saltar man rikligt på bägge sidor. Salt hjälper till att driva ut vätska ur fisken genom osmos, det hjälper också till att konservera fisken, och smaksätter den färdiga rätten. Efter saltningen låter man fisken dra i några minuter innan man steker fisken i torr stekpanna (teflon). Det är viktigt att inte använda fett, för det gör att fisken torkar sämre. Lax är ju dessutom redan en fet fisk och den torkar inte lika bra som vit fisk gör. Efter att fiskskivorna är helt genomstekta, vilket bara tar några minuter, lägger man över dem på torkollorna och låter torka. Laxbitar blir inte stenhårda på grund av fetthalten, utan snarare lite sega och ganska hårda när de har torkat färdigt. I boken torka mat säger de att man ska torka fisk i 70 °C, men vår Evermat går bara upp till 60 °C, och det verkar funka det med.

Lax innehåller som sagt ganska mycket fett, vilket innebär att det inte håller lika länge som mager fisk, eftersom fett kan härskna. Detta undviker man genom att vakuumförpacka (för att fett ska härskna behövs syre) och att förvara svalt. Vi har tidigare torkat både lax och bacon som är mycket fett, och det har funkat bra.

 

Att torka spenat

Att torka bladgrönsaker är mycket enkelt. Det enda man behöver tänka på är att helt färska blad får en höaktig smak när de torkas. Detta undviker man genom att blanchera bladen. Koka upp vatten och häll över spenaten i ett durkslag. Spola med kallvatten för att avsluta kokningen. Bre ut på torkollor och torka på svag värme. Spenatlöv blir helt torra och går lätt sönder när de är klara.

 

Att torka pasta

För att torka pasta tillagar man först sin pasta al dente. Spola kallt vatten på för att avsluta tillagningen. Bre ut på torkollor och låt torka tills pastan är hård. Vi brukar göra vår egen pasta, vilket är gott och ger energirik pasta. Det man kan se upp med är att pastan inte ska kladda ihop innan torkningen.

%d bloggare gillar detta: