Det börjar bli hög tid att planera för sommarens mat, med knappt 16 veckor kvar tills startskottet går. Vi ska göra listor, torka råvaror och inhandla sådant vi inte torkar, packa matpaket och kontrollera utrustningen. I dagens post berättar vi om hur vi planerar att lägga upp det med maten och presenterar tips på bra böcker för friluftsmat. I senare inlägg dyker det säkert upp några goda recept på måltider som vi redan har provat och nya som vi vill experimentera med.

Mat för en dag

En vanlig dag när vi befinner oss på vandrande fot brukar se ut ungefär såhär:

  • Frukost: Mannagrynsgröt eller risgrynsgröt (finns snabbris).
  • Förmiddagsfika: Kaffe och kaka
  • Lunch: Soppa på påse (typ Knorr eller BlåBand), knäckebröd med tubost.
  • Eftermiddagsfika: Kaffe och kaka
  • Middag: Gjord med hemtorkade ingredienser med pasta, ris, couscous eller liknande.

Dessutom äter vi snacks när vi blir sugna eller behöver lite extra energi. Det kan vara choklad, nötter, ölkorv eller torkad frukt.

Inför sommarens Gröna Bandet-vandring måste vi nu planera antalet frukostar, luncher och middagar, vilka soppor och tubostar vi ska ha med oss, hur mycket kaffe som går åt, och framför allt vad vi ska laga till middag i två månader, och vilka ingredienser vi behöver torka till detta. Vi har egentligen inte så mycket emot färdig frystorkad mat i påsar, men tycker att konsistensen och smaken blir lite enformig samtidigt som det blir betydligt dyrare (påsarna kostar ca 90 kr här i Sverige). Att laga eget är också ett sätt att få större koll över de ingredienser som ingår i måltiden, vilket kan kännas viktigt i dessa matskandaltider…

Alla dagar kommer vi inte att äta alla rätter ute i naturen; när vi till exempel kommer till en fjällstation kanske vi avslutar dagen med en trerätters middag.

Middagsmat

För att få idéer till lämplig vandringsmat letar vi på många olika stället. Nätet är ju en ständig källa till tips, bland annat har Mark som också vandrar Gröna Bandet i sommar börjat torka sin mat nu och lägger ut recept på sina rätter där. Googlar man ”backcountry food make your own” får man hur många träffar som helst med riktigt spännande recept.

En annan bra inspirationskälla som vi har använt är boken Torka mat från förlaget Calazo, skriven av Eric Törnblad. Den innehåller mycket bra beskrivningar av olika metoder för att torka mat. Den är pedagogiskt upplagd i kapitel som behandlar olika typer av råvaror (grönsaker, rotfrukter, frukt, kött, skaldjur osv), hur de torkas på bästa sätt. I slutet på varje kapitel finns recept på olika rätter. En annan bokm också från Calazo, är Kokbok för friluftskockar, skriven av Fredrik Hjelmstedt och Jonas Sundvall. Den är mer upplagd efter vilken typ av friluftsaktivitet man sysslar med, och eftersom fokus inte är på riktiga långvandringar har de även med en del ”otorkat”. Men det finns fortfarande gott om trevliga recept, och som man får lära sig i Torka mat går det mesta fint att torka, bara man tar hand om råvaran på rätt sätt. Till exempel går det fint att torka ägg hemma, vilket förvånar en del.

Ett tips för att lyckas med maten i fält är att fundera på kryddningen. Kryddor väger inte mycket, och kan piffa upp en trist rätt. Bra kryddor som passar fint till friluftsköket är curry, saffran och hemtorkad chili, men observera att den torkade chilin ger mer sting än färsk chili!

Då är det bara att börja planera middagar då: 1. Köttfärssås och ris. Bara 60 kvar…

%d bloggare gillar detta: