Idag är det exakt 100 dagar kvar till den planerade avfärden. Häftigt, och samtidigt lite pirrigt, för nu känns det riktigt riktigt nära. Det får oss, och många andra, att fundera på varför vi gör denna långa vandring. Det finns förstås inget enkelt svar på den frågan, så här har vi istället gjort ett försök att lista 10 svar på varför.

 

1. Vi älskar att vara ute

Att vara ute är vårt stora intresse. Att få chansen att vara ute hela sommaren i vår vackra natur är ju helt fantastiskt, att vandra från plats till plats, att bo ute på fjället, att få njuta av växter och djur, ren luft och rent vatten.

 

2. Vi vill uppleva fjället

Ett mål med den här vandringen är att få uppleva fjället från flera olika aspekter. Dels får vi möta fjällkedjan i hela dess längd med många olika naturtyper från förfjällsskogar, till fjällhedar till högfjällsdalar, dels får vi också uppleva fjällen under en lång tid, och se hur naturen förändras från försommar till sensommar.

 

3. Vi vill hitta tid att reflektera över livet

Livet på vandrande fot är ett annat liv än vardagslivet: Man går från läger till läger, man stressar inte utan saker får ta den tid den tar, man äter när man är hungrig, stannar upp när man kommer till en vacker plats. Vandringen ger oss tid – tid att tänka och fundera över livet, tid att samtala med varandra.

 

4. Vi vill få ett minne för livet

Den här sommaren kommer att bli ett minne för livet. Oavsett vad som kommer att hända, och oavsett hur vädret kommer att vara så kommer vi att minnas 2013 för Gröna Bandet.

 

5. Vi vill inspirera andra att ge sig ut och uppleva den svenska naturen

Med vår Gröna Bandet-vandring och den här hemsidan vill vi ge andra inspiration att ta sig ut i vår fantastiska natur. Alla behöver inte vara ute i många veckor i sträck eller åka upp till fjällen, naturen kan man uppleva en eftermiddag i närheten av sin bostad. Man kan vandra, åka skidor eller skridskor, plocka svamp och bär eller bara vara. Naturen är härlig.

 

6. Vi vill få frisk luft

Vi vill uppleva frisk luft och en frisk natur. Både för hälsan och för en bra miljö. Är man ute hela dagen och vandrar två mil sover man gott och kroppen mår bra. Att sedan få uppleva detta i en natur som är relativt oförstörd, där man kan dricka vattnet direkt från bäckarna, det är lycka.

 

7. Vi vill planera

En stor del av en vandring gör man innan man ens har kommit på tåget, och det är planeringen. Att sitta vid kartan och försöka tänka ut bästa vägen, att läsa andras vandringsberättelser från området. En annan del av planeringen som vi uppskattar är grejerna, att tänka igenom vad vi behöver, vad är onödigt, vad har vi vad behöver införskaffas. Hur mycket orkar vi bära? Och maten ska planeras, torkas och paketeras. Det är också roligt och utmanande att hitta på vad man ska äta under en hel vandring. Och Gröna Bandet är ingen vanlig vandring, utan det krävs mycket planering. Jätteroligt!

 

8. Vi vill utmana våra gränser

En vandring på drygt 130 mil kommer naturligtvis att vara påfrestande, både fysiskt och psykiskt. Ett av målen för oss är att utmana oss själva för att se vad vi klarar av, håller planeringen, håller fötterna, håller vi sams? Vissa dagar kommer vi att vara trötta, men förhoppningsvis överväger fördelarna. Och om vi klarar av Gröna Bandet, vad klarar vi inte av sen?

 

9. Vi vill lära oss mer

Vi tycker om att lära oss nya saker, att få nya kunskap och nya bekantskaper. När vi planerar den här sommaren får vi lära oss massor av nya grejer, allt ifrån hur man skickar paket till Kvikkjokk till vilka naturskyddsområden som finns i Lapplandsfjällen. Under vandringen kommer vi träffa nya människor, och lära oss saker om dem, om oss själva och om varandra.

 

10. Vi vill att vandringen aldrig ska ta slut

När vi har varit ute på vandring ett tag och den börjar gå mot sitt slut brukar vi alltid känna: Lite till! Vi vill inte att det ska ta slut. Med den här vandringen kommer vi få känna på att vandringen fortsätter, att den inte slutar så fort. När vi står där vid Grövelsjöns fjällstation om 100 dagar kommer vi nog känna att vi har ett stort hav av härliga, fria dagar framför oss.

 

%d bloggare gillar detta: