Nu har vi börjat förbereda maten för sommarens Gröna Bandet-vandring, och första rätten är klar: Vegetarisk kikärtsgryta med fetaost och paprika. Reglerna för Gröna Bandet är få, men en av dem lyder: ”Turen ska genomföras längs fjällkedjan med självklar miljö- och naturhänsyn”. Då känns det helt rätt att ha med någon klimatsmart vegetarisk middag. Här kommer ni att få receptet på denna rätt, och också få läsa om hur vi torkar ingredienserna.

Grunderna

Vi brukar fixa vår middagsmat på egen hand, snarare än att köpa färdiga påsar med frystorkad mat. Anledningen till att vi gör detta är flera. För det första tycker vi att maten blir godare när den är hemgjord. Smaken på de frystorkade rätterna brukar vara helt okej, men konsistensen tenderar att vara lite jolmig och grötig. För det andra inbillar vi oss att vi tjänar på att torka maten själva, och priset är en sak som vi kommer undersöka i våra inlägg om maten. För det tredje känns det bra att veta vilka ingredienser vi stoppar i oss, bra ekologiska råvaror utan konstiga tillsatser. Sen är det ju lite roligt att kunna göra lite vad man vill, kikärtsgryta har vi inte sett som frystorkat.

Recepten utgår från hur mycket otorkade ingredienser som går åt. Många recept för torkad mat anger hur mycket torkade ingredienser man ska använda, men det är ju svårt att veta hur mycket maten torkar innan man har börjat. De är skrivna för två portioner, men vi har torkat fyra gånger så mycket. Vi räknar med att äta samma rätt fyra gånger i sommar, det vill säga var femtonde dag (lite drygt, för när vi kan köpa middag kommer vi att passa på). Den första rätten som är helt klar och färdigpaketerad är alltså en vegetarisk kikärtsgryta med fetaost och paprika. En ganska enkel rätt med få råvaror som inte behöver tillagas så länge ute på vandringen.

Det finns två olika tillvägagångssätt vid mattorkning. Det ena är att man rör ihop sin rätt och torkar hela rätten. Det andra, som är det sättet som vi använder, är att man torkar ingredienserna var och en för sig, paketera ingredienserna för en middag tillsammans och sedan röra ihop allt ute vid själva matlagningstillfället. På så sätt kan man hålla koll på hur mycket lättare all mat blir, hur länge det har torkat (per ingrediens) och så vidare. För torkning använder vi en Evermat hushållstork. Den är effektivare än att använda ugnen. För att paketera maten har vi en vakuumförslutare från FoodSaver. Vakuumförpackning hjälper till att hålla råvarorna konserverade och ger praktiska paket.

 

Recept på kikärtsgryta

Receptet på kikärtsgrytan kommer från boken Torka mat som också ger många bra tips om hur man går tillväga för att torka olika produkter. Boken än skriven av Eric Tornblad.

För 2 personer

ca 300 g kokta kikärter (eller konserverade)
1 ”block” fetaost à 200 g
1-2 paprikor (gärna olika färg)
2 msk olivolja
salt, peppar, chili

Hemma:

Torka kikärter, fetaost och paprika (se nedan). Paketera i en påse eller vakuumförpacka.

Vid ättilfället:

Blötlägg torrvarorna (med varmt vatten går det fortare). Vänta tills torrvarorna har sugit åt sig vatten (ju längre desto bättre). Värm. Blanda i olja, salta och krydda. Vår kikärtsgryta är färdig att äta!

Vi brukar oftast blötlägga vår mat direkt när vi kommer fram till nattens lägerplats. Medan maten står på blötning slår vi upp tältet och gör i ordning lägret. Det brukar vara lagom.

 

Siffror

Siffrorna nedan gäller för en portion av kikärtsgrytan. Av praktiska skäl förpackar vi middagarna i påsar om två portioner, men det blir enklare att jämföra med frystorkad mat om man visar de olika siffrorna per portion.

Pris: ca 28 kr/port (varav elpris för torkning: 1 kr, priset är inkl. förpackningspåsen)
Energiinnehåll: ca 2600 kJ/port (620 kcal)
Vikt: 125 g/port + olja och kryddor

Detta kan jämföras med en frystorkad påse vegetarisk mat som kostar 85 kr, har ett energiinnehåll på 2750 kJ (658 kcal) och väger 141 g. Vikten och energiinnehållet är alltså ungefär detsamma, men man sparar mer än 55 kr per portion.

 

Att torka kikärter

Kikärter måste tillagas innan de torkas, eller så får man köpa konserverade. Det kan tyckas märkligt att köpa torkade kikärtor, blötlägga och koka dem för att sedan torka dem igen, men råa torkade kikärter har mycket lång blötläggningstid (10 h) och koktid (1 h), medan det går betydligt fortare när de är tillagade och torkade. De torra kikärterna läggs i blöt över natten och kokas sedan i tryckkokare (ungefär 10 minuter). Det är viktigt att de blir genomkokta, annars kan det bli svårt att få dem mjuka ute i naturen. Sedan brer man ut ärterna på torkollor (eller plåt, om man torkar i ugnen) och torkar dem i 50 °C tills de är helt hårda, en del börjar spricka.

 

Att torka fetaost

Att torka ost är inte så svårt: Fetaost skär man i bitar, ganska tunna annars tar det lång tid. Sedan lägger man skivorna på torkollorna och torkar, 50 °C. Man får inte ha för hög temperatur, för då kan osten bli brun. Den är klar när den är hård och smulig. Torkad ost behöver förvaras svalt och syrefritt eftersom den annars kan härskna. Bra att vakuumförpacka!

 

Att torka paprika

Paprika innehåller mycket vatten, och är lätt att torka. Skär paprikan i tunna strimlor (men inte för tunt, då ”försvinner” strimlorna). Lägg ut på torkollor och torka i 50 °C. Paprikastrimlorna blir torra och frasiga som papper när de är klara.

Den vegetariska kikärtsgrytan var alltså den första av ungefär 15 rätter som ska torkas innan det är dags att skicka iväg mat- och utrustningspaketen mot depåerna. Här nedan följer lite bilder från torkningen.

 

%d bloggare gillar detta: