Nu var det ett tag sen vi berättade om maten, men vi har inte legat på latsidan för den sakens skull. Dagens rätt är en finrätt på vandringen: Goa köttgrytan! Man kan använda de rotfrukter man gillar och det kött som man tycker om. Vi har provat att göra grytan med lammkött, som ger mycket smak även som torkat kött. Grytan blir bäst med lite vin i, och vi brukar oftast ha med oss en pet-flaska vin på vandringen för att lyxa till friluftslivet lite.

 

Recept på goa köttgrytan

För 2 personer

300 g potatis
300 g andra rotfrukter, t ex kålrot, persiljerot, morot, fänkål (som inte är någon rotfrukt, jag vet, men den är god och ger mycket smak)
1 gul lök
Torkad svamp

300 g kött, nöt, vilt eller lamm

2 dl rött vin
2 msk olja
salt, peppar
redning

Till marinering:

Rött vin
Koncentrerad lingondricka
Vitlök
Salt, peppar, färska örtkryddor

Hemma:

Torka kött, lök, potatis och andra rotfrukter (se nedan). Vakuumförpacka torrvarorna i portionspåsar.

Vid ättillfället:

Blötlägg de torra ingredienserna i vatten. Vänta tills torrvarorna har sugit åt sig vatten.

Blanda i vinet och koka upp. Koka upp, och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Red eventuellt av grytan med maizenamjöl (vi provade arrowrot förra året, men fick det inte riktigt att bli bra).

Blanda i olja (för lite extra energi), smaka av med salt och peppar och servera med en kåsa rött vin.

 

Siffror

Pris: ca 32-35 kr/prt
Energiinnehåll: ca 2600 kJ/prt (621 kcal)
Vikt: ca 90 g/prt (+ olja och kryddor)

 

Att torka rotfrukter

Rotfrukter som potatis och morötter är enkelt att torka, det är en bra idé att prova med morötter om man är intresserad av att testa och vill göra ett första försök. Rotfrukter bör förvällas innan torkning, då torkar de fortare och går fortare att tillaga. Potatis blir dessutom grå om man inte förväller den.

Skala rotfrukterna och skär i tunna skivor. Koka upp vatten och förväll rotfrukterna i några minuter, de ska bli mjuka men inte genomkokta. Skölj med kallt vatten för att stoppa kokningen. Bre ut på torkollor eller plåt och torka i 50 °C tills de är torra. Rotfrukter blir helt torra och hårda när de är klara, de blir också väldigt små.

 

Att torka lök

Skala och skär i tunna skivor. Bre ut på torkollor eller plåt och torka i 50 °C tills skivorna är helt torra som papper. Att torka lök är enkelt, men det luktar mycket så det är bra att ha bra ventilation.

 

Att torka svamp

Egenplockad svamp är mycket trevligt att slänga i grytan och är enkelt att torka. Trattkantareller och svart trumpetsvamp fungerar utmärkt att torka, vanliga kantareller kan bli lite beska. Svamp brukar vi lufttorka. Borsta och rensa svampen och ber ut på tidningspapper. Var noga med att byta pappret ofta, svampen blir lätt dålig annars. Låt ligga tills svampen är helt torr. Den klarar sig mycket länge och ger mycket smak i grytor.

 

Att torka kött

Kött som kan ätas rosa behöver man inte tillaga innan torkning, det är tillräckligt att marinera köttet. Börja med att skära köttet i tunna remsor. Blanda ihop en marinad. Marinaden ska inte innehålla olja, det är gott att använda rött vin. I år hade vi lite lingondricka hemma, så då tog vi av den till marinaden också. Soja fungerar också bra. Salta marinaden ordentligt, och krydda med peppar vitlök och färska örter. Lägg köttet i marinaden och låt stå övertäckt i kylskåp över natten. Lägg sedan köttremsorna på torkollor eller plåtar och låt torka i 60-70 °C tills köttet är hårt och segt.

%d bloggare gillar detta: