Vi har ofta haft med en GPS på våra turer; kanske inte för att få en röst att ge oss riktning med ”vid slutet av bron, gör en U-sväng”, men mest för efterforskning. Vi gillar ju att analysera och GPS:n skapar en stor mängd data som man kan plotta och analysera. Hur fort? Hur högt? Var? Gick vi som planerat? C:s Garmin Forunner 310XT har tjänat oss väl, och vi har också använt den för att bestämma vilken höjd vi befann oss på, vilket har hjälpt oss att lokalisera oss på kartan i omarkerad terräng. Att sedan kunna ladda upp allt till Garmins nätlösning Garmin connect har varit uppskattat.

 

Garmin fenix

I slutet av förra året lanserade Garmin en ny klocka, Garmin fenix. Målgruppen är folk som sysslar med bergsbestigning, jakt, fiske, vandring, terränglöpning och längdskidåkning. Reklamfilmerna från Garmin föreställer en fjällvandrare, en alpinist, en äventyrare, en guide, en terränglöpare och någon som vandrar Appalachian Trail, en amerikansk variant av Fjällfararnas gröna bandet. (Inga tjejer!) Klockan är en så kallad ABC-klocka (Altimeter, Barometer och Kompass). Den ger alltså samma data som vår portabla väderstation Kestrel 4500, utan vindhastighet, men med GPS-funktioner i stället.

När vi var på vildmarksmässan hade Addnature ett erbjudande som C. hade svårt att motstå: Addnature hade ett ganska bra pris på klockan redan från början, och erbjöd alla som beställde på webbutiken från deras monter -15%. Sagt och gjort var beställningen lagd fem minuter innan stängning, och fyra dagar senare kom klockan… Ett kap!

 

Första testet

Så småningom kommer ett mer utförligt test, för er som kanske funderar på att skaffa en Garmin fenix. Men här skriver vi om första intrycket efter en lekfull helg: Klockan är lite mindre än 310XT och sitter bra på armen. Armbandet känns lite plastigt, men borde fungera bra vid blött väder. Fenix är laddad med många finesser och det kommer ta tid att lära sig alla inställningar. Manualen är ganska kortfattad och inte så väl strukturerad. En sammanfattning med alla inställningar hade väl hjälpt till att hitta i inställningsträsket. 310XT har följt oss i fjällen de senaste åren. Ett problem med denna klocka har varit strömförsörjning. Batteriet klarar två hela vandringsdagar innan det är dags för en ny laddning. Helt ok när det är soligt , men när vädret har varit emot oss har det ibland varit kris med strömförsörjningen. Femix ska kunna klara sig upp till 50 timmar utan laddning, om man sparar GPS-läget en gång i minuten, i stället för en gång i sekunden. Vi har varit ute och testat hur detta funkar i praktiken, och kommit fram till att sparande var 15:e sekund är det som känns optimalt: bra noggrannhet hela tiden, mindre filer än om man sparar varje sekund, och en batteritid över 24 timmar (exakt hur mycket kommer vi att testa de närmaste dagarna).

En annan funktion som testades är temperaturmätningen. En negativ aspekt är att klockans mätning störs av kroppens temperatur, och att det man mäter är ett värde mellan uttemperaturen och kroppens temperatur…Lösningen är att inte bära klockan vid handleden (inte så praktiskt för en klocka…) eller att ta av klockan och vänta ett tag tills temperaturen har stabiliserat sig. Det tar dock mellan 20 och 30 minuter. En annan utväg är att köpa en liten dosa, Garmin tempe, som man kan fästa vid ryggsäcken t.ex. och som kommunicerar trådlöst med klockan. Det lär dock äta på batteritiden… Mer om de andra funktionerna i ett senare inlägg. Klart är i alla fall att vi får sällskap på vår resa mellan Grövelsjön och Treriksröset… Fenix ska med!

 

%d bloggare gillar detta: