Etapp nummer 6 går mellan Abisko och Treriksröset. Efter sista delen av Kungsleden fortsätter vi på en annan världkänd led, Nordkalottleden. Leden är inte lika trafikerad som Kungsleden, och vi tror att vi kommer träffa på färre vandrare den här sista delen. Etappen är också den kortaste, ungefär 180 km, men lär vara väldigt fin enligt Mark.
Etappens längd: 180 km
Antal vandringsdagar: 9 dagar
Längd per dag: 20 km/dag
Sommarens sista etapp kommer att ta oss upp till Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset, som är målet på vår vandring. Hela etappen vandrar vi en bit av Nordkalottleden, en vandringsled som går från Kautokeino till Kvikkjokk och Sulitjelma genom Norge, Finland och Sverige. Nästan hela denna etapp går genom Norge, utom alldeles till en början och alldeles i slutet av etappen. Enligt vad vi har förstått är denna etapp mindre frekventerad av andra vandrare jämfört med nordligaste Kungsleden och det kommer att bli mindre trångt på leden. Vi börjar etappen med att vandra längs Torneträsk, förbi Björkliden och sedan in i Norge. Stugorna som ligger längs med leden på den norska sidan drivs av DNT, som är den norska turistföreningen. De är obemannade, men man kan hyra eller köpa en nyckel så att man har tillgång till hytterna, och så betalar man i efterhand för besöket. Vi har inte hittat så jättemycket information om den här vandringen, men de bilderna vi har sett talar för att det är ett fint fjällandskap att vandra igenom. Dagen innan vårt mål går vi in i Sverige igen. Här passerar vi Sveriges nordligaste högfjäll Pältsan, och den fjällstuga som ligger nordligast belägen av alla STF:s fjällstugor: Pältsastugan. Denna stuga användes som en hemlig bas för den norska motståndsrörelsen under andra världskriget och hade kodnamnet ”Måns”. Sista dagen är en ganska kort vandring fram till den gulmålade cementklump som markerar gränsen mellan Sverige, Finland och Norge, och vårt mål för sommaren är nått.
Såhär har vi tänkt oss dagsetapperna:
lör 17/8: Abisko-Lappjordhytta 23 km
sön 18/8: Lappjordhytta-Altevasshytta 25 km
mån 19/8: Altevasshytta-Gasgashytta 12 km
tis 20/8: Gasgashytta-Voumahytta 16 km
ons 21/8: Voumahytta-Skáktárjohka 23 km
tor 22/8: Skáktárjohka-Daerttahytta 24 km
fre 23/8: Daerttahytta-Rostahytta 18km
lör 24/8: Rostahytta-Pältsastugan 12km
sön 25/8: Pältsastugan- Treriksröset 13km
Dagsetappernas längder har vi inte mätt ut för den här sista etappen, för satellitbilderna över Norge är inte så bra. Istället har vi förlitat oss på sidan om Nordkalottleden och hoppas att det stämmer någorlunda.
Uppdaterat: Nya dagsetapper!
Very interesting fact about Paltsa as a resistance base! You can forget how important this part of the world was in the second world war, Narvik was a key allied battle. Even today there are contemporary military bunkers just outside Abisko guarding the road between Kiruna and Narvik, I stumbled across a few exploring after my Troms walk.
I will only be a day or two behind you as I fly from Tromso on the 28th so will finish either on the 26th or the 27th! We may met on the trail!
Good luck with the rest of the planning! Mark
Yes, the military history of the area is interesting, we met a guide from Abisko tourist station in Alesjaure last summer who told us some stories about the war.
We are actually looking to take away some days from our schedule. These plans do not allow us to stay for bad weather for instance. So we will try to shorten it with about a week. But we might meet in the track anyways, you never know what will happen.
Vilken fantastisk blogg ni har gjort! Blir lika fascinerad varje gång en går in här och läser.Idag undrar jag lite hur ni gjorde med kartor på just just biten i norge över då bland annat Øvre Dividal det som inte täcks av svenska kartor? Finns det något karta att tillgå på den här biten av leden i huvudtaget? Hälsnigar Gustav !
Tack Gustav, vad roligt att du tycker om bloggen! Den kartan du söker är en norsk karta. Den heter Turkart Bardu (best.nr. 2599). Vi handlade den i kartbutiken i Stockholm. När jag kollar på deras hemsida verkar det inte som att de har den nu, men du kan säkert ringa dit och kolla eller försöka på någon norsk kartsida. Turkartan var i vanligt papper så den gick sönder för oss en dag när det regnade, så tänk på att ha med ett kartfodral till den etappen.
Tackar så hjärtligt för snabbt svar. Det visade sig inte vara helt lätt att få tag i den här kartan! Hittade den slutligen ”in stock” på en fransk friluftsida! Med vänlig hälsning, Gustav