Här på bloggen har vi tänkt att lägga ut lite mer detaljerad information om hur de olika etapperna kommer se ut, allteftersom vi planerar färdigt dem. Planering är precis det, planering, och planer kan ändras om omständigheterna kräver det. Det kan vara dåligt väder, eller kanske att man råkar hitta en liten pärla som man absolut vill stanna till vid. Hur som helst tycker vi att det är bra att ha en ungefärlig uppfattning om hur vi kommer att vandra, var vi kan bo, och så vidare. Här följer det vi planlagt för första etappen som går mellan Grövelsjön och Åre.

Etappens längd: 219 km
Antal vandringsdagar: 11 dagar
Längd per dag: 19,9 km/dag

Etappen går i tre landskap: Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Den kommer till största delen att gå på vandringsleder utom ett kort stycke vid Tänndalen och en bit innan Åre. På vår väg kommer vi passera flera intressanta områden. Det första är sjön Rogen som ligger i Rogens naturreservat. Förutom att naturen ska vara speciell här så är sjön också lite extra intressant för oss Karlstadbor eftersom Klarälven börjar vid Rogens utlopp (den heter dock Femundselva här och ligger i Norge). Nästa intressepunkt är fjället Helags (Maajåelkie på sydsamiska) som med sina 1 796 m ö h är den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln. Under fjället ligger Helags turiststation, och dit kommer vi på midsommarafton. I området häromkring bor det relativt mycket fjällräv, så har vi tur kanske vi ser någon. Vår vandring tar oss förbi Gåsenstugorna som är en av Sveriges högst belägna fjällstugor (1 100 m ö h) och vidare ner i Vålådalen, innan vi tar oss vidare mot Åre.

Här är dagsetapperna:

sön 16/6: Grövelsjön-Storrödtjärn 19 km. Startdagen!
mån 17/6: Storrödtjärn-Rödviken 22 km. Vi lämnar Dalarna och vandrar in i Härjedalen, går längs Rogen och sover vid en rastplats i norra änden av sjön.
tis 18/6: Rödviken-Rödfjällstjärnen 23 km. Vi passerar Skedsbrostugan och tar oss upp på kalfjället där vi söker en tältplats.
ons 19/6: Rödfjällstjärnen-Ramundberget 28 km. Vi går förbi Tänndalen. Här kanske vi inte går hela vägen fram till Ramundberget om vi hittar en fin tältplats innan.
tor 20/6: Ramundberget-Fältjägaren 16 km. Upp på kalfjället.
fre 21/6: Fältjägaren-Helags 12 km. Midsommarafton vid fjällstationen.
lör 22/6: Helags-Gåsen 17 km. Över Ljungan och upp till Gåsenstugorna.
sön 23/6: Gåsen-Vålådalen 27 km. En lite längre dagsetapp. Vi hoppas att nedförsbacken från Gåsen ska hjälpa oss.
mån 24/6: Vålådalen-Hållfjället 17 km. Här ska vi upp och ner på Ottfjället, sen upp igen på Hållfjället.
tis 25/6: Hållfjället-Välliste 16 km. Vi passerar Ottsjö. Hoppas på en tältplats vid den lilla sjön uppe på Välliste.
ons 26/6: Skalet-Åre 25 km. Ner från fjället. Sen blir det väg hela vägen till Åre.

I Åre tar vi en vilodag där vi passar på att hämta ett mat- och utrustningspaket som vi skickat dit i förväg, packa om ryggsäcken, tvätta lite grann och vila benen.

Uppdaterat: Nya dagsetapper!

%d bloggare gillar detta: