Startpunkt: Kullen (Joesjö)
Slutpunkt: Hemavans Fjällcenter
Datum: 17 juli
Sträcka: 22 km

 

< Till dag 31
Till dag 34 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2013-07-17 Kullen – Hemavan.GPX”]

Morgon dag 32

Morgon dag 32, vid Kullenbäcken

 

Fynd

Det är en solig och fin morgon när vi vaknar. Vi är snabbt iväg, och vi börjar med ungefär 9 km på asfaltsvägen, som inte är särskilt spännande. När vi kommer till Joeström hittar vi enkelt stigen som ska ta oss upp på Jofjället, som vi har tänkt att korsa istället för att gå bilvägen hela vägen till Hemavan. Det går upp förstås, i en frodig björkskog längs en bäck. Christophe gör ett fynd, en stor och fin karljohansvamp som vi naturligtvis tar med oss. Det blir ett fint tillägg till lunchen idag.

 

Fisketjärnar

Vi kommer upp till en tjärn, och vi tappar bort stigen. Det är ändå dags för en paus, så vi passar på att fika vid strandkanten. Här har vi fin utsikt över Norra Storfjällets toppar på andra sidan Hemavan. De är vackert snötäckta efter de senaste dagarnas nederbörd. Där mellan bergen ska vi vandra om några dagar när vi börjar på vår tredje etapp. Nu är det däremot dags att leta rätt på stigen som ska ta oss till Hemavan. Efter att ha letat oss igenom lite björkskog hittar vi snart leden. Den går i ett område med många små fisketjärnar och lederna är anpassat efter fiskarna och går tätt intill de olika sjöarna även där det är blött. Men samtidigt är det ju fint att vandra längs vattnet. Vid en av sjöarna står det ett gäng med fiskare och kastar. Vi snackar lite med dessa trevliga killar som har varit i Hemavan i en vecka för fiske, men de är lite missnöjda med vädret de haft…

 

Karljohanlunch

Vid den sista sjön innan leden tar oss ner på andra sidan stannar vi för att laga till lunch. Idag blir det lyxmat: Renskav med karljohansvamp. Mums! Under lunchpausen blir det molnigt, och när vi sedan går vidare kommer det lite duggstänk emellanåt. Vi hamnar lite fel på vägen ner och hamnar på en vinterled (som inte är markerad på kartan). Den går rakt över en stor myr, men den tar oss i alla fall hela vägen ner till bron över Umeälven.

 

Hemavan

Efter bron är det grusväg resten av vägen till Hemavan. Vi letar rätt på STF:s vandrarhem där vi checkar in. Vi får bo i byggnaden ”Myggan”, vilket ju känns lämpligt. Efter att ha packat upp går vi till badhuset som ligger i anslutning till vandrarhemmet/hotellet. Här får vi duscha och basta vilket känns härligt efter nio dagars vandring. När vi har fräschat till oss går vi till centrum och in på Hemavans stora ICA-butik. Den ligger i en alldeles nybyggd galleria och här är det fullt med folk. Vi köper på oss lite godsaker av olika slag och för att laga lunch till morgondagen. Efteråt går vi tillbaka till STF där vi tvättar och käkar god mat på restaurangen som de också driver. Innan vi går och lägger oss ringer vi lite vänner och familj.

 

 

Startpunkt: Hemavans Fjällcenter
Slutpunkt: Hemavans Fjällcenter
Datum: 18 juli
Sträcka: 0 km

 

Vilodag

Vi får sovmorgon idag, härligt. Sedan är det dags för det bästa med att bo på vandrarhem/hotell: Hotellfrukostbuffé. Extra bra är att vi kan äta hur mycket som helst, vi är hungriga som vargar mest hela tiden. Efter frukost går vi till flygplatsen och hämtar ut vårt paket som ligger i tryggt förvar ute i en bod. Sen är det tillbaka och packa upp paketet, blogga, börja läsa på om Kungsleden i boken som vi har skickat med i paketet hit till Hemavan. Vi lagar lunch i köket. Sedan går vi in till centrum igen, där vi kan lämna kartong och annat skräp i containrar. Vi går också in till ICA igen för att posta hem den gamla kartan.

 

Naturum

Sen går vi upp till Naturum som ligger där Kungsleden startar. Huset som Naturum ligger i har en märklig kupol där det ska finnas en restaurang. Den är förstås stängd för tillfället, och själva Naturum känns lite sådär, ganska likt andra sådana vi varit på häruppe i fjällen. Men de visar en bra film som handlar om nationalparker och naturvård. Vi går ut och kollar lite på portalen som markerar Kungsledens start. Det börjar regna, så vi börjar leta oss ner mot vandrarhemmet igen. På väg ner går vi in i den lite söta åttkantiga kyrkan som ligger här.

 

Kväll på vandrarhemmet

När vi kommer tillbaka fortsätter vi att blogga. Sen är det dags för bastu igen, men idag kan vi inte använda badhusets (stängt på torsdagar) så vi får först dra igång vandrarhemmets egna. Vi får sällskap i bastun av en man som var väldigt nyfiken på vår vandring. Vi har tänkt att gå och äta på ett annat ställe, men när vi kommer dit är det både dyrt och de har bara en rätt att välja på, så vi går tillbaka till vandrarhemmet och äter där. Mannen i bastun sitter där och äter med sin fru, som kommer fram till oss och börjar prata. Han har berättat vart vi är på väg och hon har varit stugvärd i Pältsastugan: Sveriges nordligaste fjällstuga, och där vi ska sova vår sista natt på vårt Gröna Band. Märklig känsla. Vi lovar att hälsa Pältsa när vi kommer dit. Sen är det dags att packa och fixa det sista inför imorgon. Hälften av Gröna Bandet är nu avklarat och nu ska vi ut på kungen av leder!

 

%d bloggare gillar detta: