Startpunkt: Gäddede camping och stugby
Slutpunkt: Gäddede camping och stugby
Datum: 8 juli
Sträcka: 0 km

 

< Till dag 22
Till dag 24 >

 

Lugn start på dagen

Idag stannar vi lite längre i sängen innan vi går upp. Sedan går vi och lånar nyckeln till tvättstugan och slänger in lite tvätt i maskinen, innan vi går till Pilgrimshotellet för att äta frukostbuffé. En sån lyx! När vi är mätta och belåtna går vi tillbaka till tvättstugan för att hänga upp vår nu rena tvätt. Medan vi väntar på att tvätten ska torka passar vi på att blogga och ta det lugnt. När tvätten väl är färdig är det dags för lunch, så vi går till en lokal pizzeria, det gäller ju att äta upp sig!

 

Gäddede – Störst i världen

Efter att ha smällt i oss varsin pizza går vi tvärs över gatan där Gäddedes stolthet står: Världens största skoter. Den byggdes 1992 och är hela 8,2 m lång, 2,5 m bred och 3,5 m hög, alltså jättestor. Den är så stor att den fick vara med i Guinness rekordbok. Här vid jätteskotern ska det finnas en geocache, så vi går runt skotern och ser lite suspekta ut medan vi letar. Tyvärr leder inte letandet till något finnande och till slut får vi ge upp.

 

Återsändning och återvinning

Sedan är det dags att ta itu med lite mer praktiska sysslomål. Vid varje depåplats skickar vi hem lite grejer som vi inte behöver längre, bland annat kartor som är färdiganvända. Vi har lagt i färdigfrankerade paketkuvert som vi kan skicka hem våra prylar i, och nu gör vi i ordning vårt hemgående brev och går in till receptionen för att låna en penna till addresskrivandet. Lili-Marie erbjuder sig snällt nog att ta med sig brevet och lägga det på lådan, så vi lämnar över det till henne. Nästa praktiska projekt att ta tag i är att gå till återvinningscentralen för att slänga lådan som vi har skickat hit våra nya förnödenheter i, plus lite annat skräp. Sagt och gjort, återvinningscentralen ligger i centrum och vi traskar dit.

 

Turism i Gäddede

Efter att ha gjort oss av med skräpet går vi in på Naturum. Vi betalar och går in och tittar på den lilla utställningen som handlar om djur och natur på fjället, om gammal same- och nybyggarkultur. Vi ser på en liten film som handlar om möten med björn, vilket alltid tycks sluta med att björnen tar ett bra beslut och lämnar platsen. Inte så mycket klokare går vi ut i receptionen som också är Gäddedes turistbyrå. Vi frågar lite om vad vi kan göra här i Gäddede, men de har inte så mycket att komma med när vi inte har bil för att ta oss ut någonstans. (För övrigt verkar det vara första gången de pratar med någon som inte har bil med sig till Gäddede, lite kul!) På väg hem till campingen går vi i alla fall upp till den lilla kyrkan, men den är tyvärr låst så vi får nöja oss med att beskåda den utvändigt. Väl tillbaka på campingen upptäcker Christophe att han har glömt jackan på Naturum, så det får bli lite mer motion för honom medan Emil bloggar färdigt. Efter en dusch är det dags att äta igen.

 

Lokal ölprovning

Vi bestämmer oss för att ta campinggrillen ikväll igen, eftersom det var så trevligt igår. Idag provar vi grillbiff (C) och kycklingspett (E) men vi är noga med att få extra bea, eftersom det är något av en Gröna Bandet-tradition. Kvällen erbjuder också ölsmakning. Gäddede är ett nystartat lokalt mikrobryggeri som tillverkar tre typer av Ekens Ale (Röd, Svart och Vit), som bara säljs på några restauranger här i Gäddede. Vi måste naturligtvis prova alla, och vi kommer överens om att den svarta är godast. Vi betalar också för en fjärde öl som vi ber Lili-Marie att hon ska ge till Mark Waring när han kommer vandrande om några veckor. När vi har ätit klart och sitter och avnjuter den sista ölen kommer två restauranginspektörer in i lokalen. De är här för att kontrollera nykterheten, tur att vi har delat på ölen. De är också trevliga och vi sitter och snackar med dem en liten stund innan det är dags att gå tillbaka till vår lilla stuga för att knyta oss. Det är ju en ny dag imorgon, då vi ska ge oss upp på fjället igen. Vi är laddade!

 

%d bloggare gillar detta: