Startpunkt: Liten tjärn vid Koberget, ca 5 km NO om Rönnöfors
Slutpunkt: Lill-Bakvattnet
Datum: 2 juli
Sträcka: 28 km

 

< Till dag 16
Till dag 18 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2013-07-02 Koberget – Lill Bakvattnet.GPX”]

Morgon dag 17

Morgon vid tjärnen

 

Finnsäter

Det har regnat lite under natten, så det är blött i gräset när vi stiger upp. Idag ska vi gå upp på ett fjäll igen! Vi börjar med att ta vägen upp till Finnsäter. Precis innan vi kommer in i byn kan vi ta vatten i en bäck, så att vi slipper det vattnet från tjärnen som vi kokade igår kväll. I utkanten av Finnsäter ligger ett gammalt sågverk. Här stannar vi och tittar och fotar en liten stund. Sedan fortsätter vi igenom byn, tills vi kommer till en liten skogsväg som vi slår in på. Vi går på skogsvägen tills vi kommer till en skoterled, som går tillbaka till övre delen av Finnsäter. Sedan fortsätter vi på skoterleden upp mot fjället Önrun. Lyckligtvis finns det en fyrhjulingsväg som vi kan gå på som går parallellt med skoterleden, för skoterleden går förstås rakt över myrarna, men fyrhjulingsvägen är torrare.

 

Äntligen fjäll igen

När vi kommer till Önbodarna tar vi paus, här är det öppna ängar och fint. Två korpar flyger runt oss och kraxar. När vi fortsätter måste vi gå på skoterleden, så det är lite blötare, men det är helt ok. Precis innan vi kommer till toppen av Önrun går vi ut ur skogen och upp över trädgränsen för att hamna på ett litet stycke kalfjäll. Det är jättefint, tänk så glad man kan bli av så lite. Här uppe på toppen finns en TV-mast och ett stort hus. Vi möter en man och en kvinna som är ute och går med en chow-chow. Bakom huset finns en lägerplats där vi tänker att vi kan sätta oss, men när vi kommer fram sitter det en stor PRIVAT-skylt uppsatt. Vi går istället ner en bit och sätter oss på våra sittunderlägg direkt på backen, det går ju bra det också. Härifrån har man en fantastisk utsikt över området: Vi kan se Åkersjön och Stor-Bakvattnet, och inte minst har vi en jättefin utblick över fjället Ansätten. När det är dags att gå ner från berget på andra sidan följer vi en liten väg. Vi går bara ner ett kort stycke innan vi hittar en bäck och kan ta lunchpaus. Under lunchen hör vi renskällor, och lite senare när vi börjat gå igen ser vi en renhjord på vägen, de första renarna vi ser under etapp 2.

 

Fin tältplats, och vår tältplats

På väg ner går vi genom en liten stugby. Här är det nog full rulle på vintern, men nu är det rätt så öde. Väl nere, strax innan stora vägen, ligger en jättefin rastplats som heter Sågbacken. Rastplatsen, som inte är utmärkt på kartan, har bord, vindskydd, en grillstuga, toalett, och ligger jättefint vid ett litet vattenfall. Det är en fin gräsmatta också, det hade varit perfekt att stanna här för natten om vi hade kommit vid den tiden. Nu tar vi istället en längre kaffepaus här. När vi passar på att gå på dass får vi en överraskning. Därinne träffar vi både kungen och Jämtlands president (på bild förstås), fint värre! Sen går vi vägen till Bakvattnet, där vi fick gå förbi Ewas pensionat. Vi träffar på en hund som kommer och skäller lite på oss, och hundens matte, annars var det folktomt i byn. Strax utanför Bakvattnet stannar vi för att vila i vägkanten, Emil har ont i sin skoskavshäl. Men pausen blir inte långvarig på grund av sviden som irriterar. Vi går vidare till sjön Lill-Bakvattnet. Det finns två hus här, och vi behöver stanna, men ska försöka placera tältet ur synhåll för husen. Inte det lättaste inne i skogen. Vi får binda upp en enbuske för att få plats med tältet, men det går. Sen blir det snabb matlagning ute, och att kasta sig in i tältet för att äta, svidknotten är mycket irriterande. Vi planerar lite för morgondagen: det är inte så långt till Rötviken, där vi tänkt stanna imorgon, men vi siktar på det ändå. Dels finns det en camping, och det ska bli skönt att slippa tälta vid stock och sten, dels blir det bra för Emils fot att inte ta så många kilometer imorgon.

 

%d bloggare gillar detta: