Startpunkt: STF vandrarhem, Åre Torg
Slutpunkt: STF vandrarhem, Åre Torg
Datum: 26 juni
Sträcka: 0 km

 

< Till dag 10
Till dag 12 >

 

Morgon i Åre

Vi går upp när vi vaknar av oss själva, idag ska vi ingenstans. Vi behöver inte heller göra frukostgröt den här morgonen, för här på vandrarhemmet har de frukostbuffé. Vad gott! Efter frukosten tvättar vi det vi inte hann med igår. Sen går vi till receptionen; det är dags att hämta vårt första utrustningspaket. För tre veckor sedan skickade vi ut fem sådana paket till olika platser längs vår vandring. Vi får följa med in bakom där de har paketet liggande. Det är riktigt roligt att packa upp det och återupptäcka vad vi har lagt i det.

 

Stadsrundtur

 

Sen går vi ut för att kolla lite på Åre. Det blir inga långa turer med tanke på Emils knä, men vi måste ju kolla in stan. Först går vi till stationen, som är en ganska stor modern byggnad där det finns en galleria. Här ligger en sportaffär där vi handlar ny gas till köket, sen går vi in på turistbyrån/biblioteket som också ligger här. Vi stannar här en stund och läser lite om området. När vi känner oss klara tar vi en liten stadsrundtur. Till vår hjälp har vi appen ”ÅreGuiden” på telefonen med info om olika byggnader här. Vi går bland annat förbi några anrika hotell från tiden då Åre etablerades som vintersportort. Sommartid satsas det numera mycket på cykelutförsåkning här, och vi möter mycket människor på downhillcyklar. Vår stadsvandring tar oss till Åre gamla kyrka, en liten stenkyrka från 1100-talet, med en fin 1700-talsinteriör som den fick då den byggdes ut och renoverades. Utanför kyrkan finns en fristående klockstapel.

 

Lunch och lopp

När kyrkobesöket är slut är också rundturen slut, och vi går tillbaka till torget, där vi käkar lunch på Max som ligger precis vid vandrarhemmet. Det är gott med hamburgare. Vi sitter ute på torget och äter, och kollar på förberedelserna inför St Olavsloppet som arrangeras just nu. Loppet är en flerdagars stafettlöpning mellan Östersund och Trondheim som går av stapeln en gång per år, och dagens mål är just här i Åre. När vi ätit går vi in på vandrarhemmet. Nu passar vi på att ringa hem och till lite kompisar. Vi ska också skriva ett inlägg till bloggen. De har ett tv-rum där vi sitter i stora fönster som vetter ut mot torget. Under eftermiddagen börjar det regna, och löparna som springer i mål har inte så mycket publik.

 

Kvällen

När kvällen kommer tar vi oss ett bastubad, idag tillsammans med ett gäng norrmän från Trondheim som sprungit stafett. Efteråt går vi ut på restaurangen Liten Krog, där vi äter god halstrad lax med klyftpotatis, och vit chokladbavaroise till dessert. Det är jättesmaskigt. Vi får passa på och lyxa till det när vi har chansen. Vi har haft en lugn dag, precis vad vi behövde. Imorgon är det en ny etapp, och om vädret tillåter har vi tänkt att gå upp på Åreskutans topp på väg norrut. Bäst att gå och lägga sig.

 

%d bloggare gillar detta: