Årets första fjällvecka ska vi tillbringa i Abiskofjällen tillsammans med våra vänner Micke och Helena, som inte har fjällvandrat så mycket tidigare. Därför har vi planerat en vecka med bekvämt boende på fjällstationer och någon fjällstuga och lagom långa dagsturer. Tillsammans med våra vänner ska vi försöka njuta av fjällnaturen en vecka, trots att både yr och smhi har lovat regn hela veckan.

Till dag 2 >

 

Resa till Kiruna

Vi träffar Micke och Helena på järnvägsstationen i Karlstad på morgonen. Tåget från Karlstad går i tid och vi råkar inte ut för några förseningar på resan till Stockholm. Väl i kungliga huvudstaden byter vi till Arlanda Express, i år tar vi flyget till Lappland. När vi kommer fram visar det sig att flyget till Kiruna är försenat med någon timme, men det spelar inte så stor roll för oss eftersom vi inte har någon direkt tid att passa i Kiruna: Vi har bokat en hyrbil som vi ska använda under veckan. Lite käk på flygplatsen hinner vi med, sen är vi snart i luften. På flygplatsen hämtar vi upp ryggsäckarna och vår bil, sen far vi in till Kiruna.

 

Kiruna

I Kiruna är vårt första mål att handla lite proviant och en gasflaska. Imorgon ska vi gå till Kårsavaggestugan, så vi behöver lite lunchsoppa och lite fika och snacks. Vi hittar en matvaruhandel där vi handlar det vi behöver, gasen handlar vi i en sport- och fiskebutik bredvid. Sedan fortsätter vi in till centrum, nu ska vi turista lite. Vi börjar med att besöka det lokala Systembolaget, sedan går vi till Kiruna stadshus, med sitt berömda klocktorn. Stadshuset är öppet, så vi kan gå in och titta på arkitekturen och en konstutställning som finns därinne. De har också en utställning som visar den planerade flytten av stadskärnan. När stadshuset stänger går vi upp till kyrkan, som är utformad som en stor kåta. Inuti kyrkan läser vi om bygget av kyrkan och beundrar interiören.

 

Mot Abisko turist

När vi gjort klart Kiruna sätter vi oss i bilen och styr kosan mot Abisko turiststation där vi ska tillbringa första natten. En fin bilfärd som en lång bit går längs Torneträsk för oss till Abisko. Här har vi åkt med tåg ganska många gånger, men förra gången vi åkte bil var när vi åkte från Abisko till Kiruna när Christophe hade brutit foten i Hoiganvággi. När vi kommit fram hämtar vi nycklarna till vår stuga och installerar oss, sedan är det dags för en trerätters middag. Man kan leva lyxigt även uppe på fjället. Maten är som vanligt mycket god.

 

Kvällspromenad

Men kvällen är inte slut i och med middagen. Vi vill ju ut och vandra lite. Så vi snörar på oss kängorna, planen är att vandra en bit längs Kungsleden. Här tittar vi på kanjonen och växter på vår vandring, vi går till meditationsplatsen vid marmorbrottet där vi stannar en stund och njuter av den vackra kvällen. Vägen tillbaka följer vi en av naturstigarna som finns i nationalparken runt Abisko. Förutom rikt växtliv får vi se både ripa med ungar och fjällämlar. När vi kommit tillbaka till Abisko går vi ner längs kanjonen en bit och tittar. Nu börjar det bli sent, så det är dags att ta sig tillbaka till stugan och knyta sig.

 

 

%d bloggare gillar detta: