Startpunkt: Abisko fjällstation
Slutpunkt: Čuonjájávri (Lapporten)
Datum:   26 juli 2012
Sträcka: 14 km

Till dag 2 >

Start

Den andra vandringen för året skulle vi göra tillsammans med två kamrater, vilket vi inte hade gjort förut, så det skulle bli lite spännande. F var med redan från Karlstad medan B hoppade på tåget i Stockholm. Tågresan gick fint, och vi kom fram till Abisko turist enligt tidtabell, drygt en vecka efter att vi varit här förra gången. Av en slump hade F två kompisar som skulle vandra Kungsleden, och starta just denna dagen, så vi träffade dem på perrongen och pratade lite innan vi gav oss iväg. Denna första dag hade vi siktet inställt på Lapporten, vi skulle komma fram och in i dalen till sjöarna som ligger där. Vandringen började med att vi gick på en naturstig som finns där, som går upp till Báddosdievva, som är en kulle med en gammal samisk offerplats. Stigen startar vid parkeringsplatsen bakom stationen, och går först förbi ett utställnings-sameviste, som är uppbyggt för turister med information om olika typer av kåtor och förrådsbyggnader. Vi läste lite på skyltarna där innan vi gick vidare. Till att börja med går stigen nere i björkskogen, det är uppför hela vägen upp till Lapporten, men det är ingen jättebrant backe. Det gick lite stigar kors och tvärs, och det var inte hela tiden självklart vilken stig man skulle ta, ibland satt det små skyltar: ibland till Lapporten, ibland till offerplatsen, men med kartans hjälp lyckades vi navigera rätt. Där skogen inte var för tät hade vi fin utsikt ner mot Abisko och Torneträsk. Vädret var lite molnigt ibland, lite duggigt ibland och lite soligt ibland, vi såg en regnbåge.

regnbåge abisko

 

Forskning

Efter några timmar kom vi upp till ett parti där det inte växte någon skog (det var inte vid trädgränsen, för det var mer björkar längre upp) och där tog vi en liten paus. I närheten fanns det små genomskinliga plasttält uppsatta. Dessa små tält är en del av klimatforskningen som bedrivs vid Abisko naturvetenskapliga station, där de bland annat forskar på vad temperaturökningar har för inverkan på växtligheten; de små tälten fungerar som växthus. På bilden kan man se tälten och i bakgrunden ser man Torneträsk:

Abisko forskning tält

 

Lapporten

Efter pausplatsen blev det glesare mellan de skogiga partierna och vi kunde nu se både Lapporten och Báddosdievva. Sista biten upp till Lapporten var orösad, men det fanns en stig och det var inte svårt att hitta. Vi såg en grupp med vandrare en bit bort som slagit läger i backen, och framför oss gick det två vandrare, de gick vi om så småningom. Innan vi kom upp till krönet var det en jokk vi var tvungna att korsa, men vi behövde inte vada utan kunde hoppa över, när vi letat lite efter ett lämpligt ställe. Nu hade molnen kommit närmare oss, och låg ganska lågt, vilket gav möjligheter till fina bilder, från krönet hade man en vacker utsikt över Torneträsk- och Abiskoområdet:

lapporten torneträsk

 

Kvällsbestyr i Lapporten

Vi hade ju siktat på att komma fram till sjöarna i dalen, och nu var vi framme, men vid första sjön hittade vi inte till att börja med någon tältplats, det var ganska sumpigt nere vid sjön och stenigt på andra platser. Vi fann dock en plats som var acceptabel, men ganska långt från sjön och vattnet, och vi bestämde oss för att i alla fall stanna och laga middag, så fick vi se sen.Middagarna hade vi delat upp mellan oss, och ikväll var det F som var ansvarig för maten. Han hade med sig bröd och en massa pålägg och klegg så att vi kunde göra pizza. Det var jättegott att äta, men det blev riktigt kallt och vi började frysa. Vi bestämde oss för att stanna på platsen, trots att det var långt till vattnet, vi satte upp våra tält och gjorde oss iordning för natten.

%d bloggare gillar detta: