Det var länge sen vi kom med en lista, så nu är det dags igen. Idag listar vi 5 böcker som vi tycker om, och som är bra att ge bort i present. Att läsa böcker är ett bra sätt att lära sig nya saker och låta sig inspireras till nya äventyr. Alla böcker i vår lista har naturligtvis natur- eller friluftstema. I alla böckerna finns det också vackra fotografier att titta på så att man kan drömma sig bort en stund.

 

1. Lappland: min fjällvärld

Claes Grundsten

I boken Lappland: min fjällvärld får den som tycker om fjällbilder sitt lystmäte. Boken är fylld av vackra fotografier från Abisko-/Kebnekaise-fjällen, Sarek och Padjelanta/Sulitelma. De flesta av bilderna är tagna uppe från diverse fjälltoppar, vilket ger en god överblick över området. Till varje fotografi finns också en text som kompletterar bilden.

 

2. Glaciärer – Gnistrande smycken som ännu pryder våra svenska fjäll

Per Holmlund

Här är ytterligare en bok med många vackra bilder. Som man förstår av bokens titel ligger fokus i den här boken på glaciärer i fjällen. Förutom bilder på glaciärerna nu och förr som visar den dramatiska avsmältning som skett på hundra år finns här intressanta texter om många av våra olika glaciärer, och också om forskningen som sker vid våra glaciärer. Det finns också utblickar mot utlandet. En tankeväckande bok som berättar om hur klimatet påverkar vår natur.

 

3. Äventyrets stigar – världens bästa trekking

Claes Grundsten

I Äventyrets stigar lyfts perspektivet från de svenska fjällen, och vi bjuds på berättelser från över 50 vandringsleder på alla kontinenter utom Antarktis. Det här är ingen guidebok till olika leder, utan den här boken fungerar mer som inspiration till framtida vandringar. Ytterligare inspiration får man av de fantastiska bilderna. Vad sägs om Milford Tracks på Nya Zeeland, Annapurna i Himalaya, Kilimanjaro i Tanzania eller Mount Fitz Roy i argentinska Patagonien?

 

4. Sveriges nationalparker

Claes Grundsten

I Sverige finns 29 nationalparker, från Vadvetjåkka i norr till Stenshuvud i söder. Den här boken går igenom och beskriver varje nationalpark och dess natur. Boken är fylld med vackra fotografier från de olika parkerna. Under vår vandring i sommar kommer vi att passera eller korsa fem av nationalparkerna: Töfsingdalen, Pieljekaise, Sarek, Stora Sjöfallet och Abisko.

 

5. Året runt – Naturen, vädet och de svenska årstiderna

Lage Larsson, Johan Tell, Hans Strand

En väldigt fin bok att ge bort eller att läsa. Framsidan ger tonerna, med en vacker höstbild över Akka i Stora Sjöfallets nationalpark. Men boken skildrar mer än fjällvärlden. Här ligger verkligen fokus på årstiderna med intressanta texter om väder och klimat, om årstider och månader, och naturligtvis mängder av vackra bilder från den svenska naturen under de fyra årstiderna.

%d bloggare gillar detta: