Startpunkt: Stor-Mittåkläppen
Slutpunkt: Helags fjällstation
Datum: 20 juni
Sträcka: 25 km

 

< Till dag 4
Till dag 6 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2013-06-20 Stor Mittåkläppen – Helags.GPX”]

 

Morgon dag 5

Morgon dag 5 vid bäcken där vi tältade.

 

Dimmigt

Det är dimmigt när vi stiger upp, det har regnat inatt. Vi vågar ge oss iväg utan regnkläder, men får stanna och dra på oss skalkläderna efter bara några hundra meter när det börjar regna. Det blir däremot varken kraftigt eller långvarigt så efter ett tag kan vi klä av oss igen. Till en början går vi mot en telefonmast uppe på en kulle, men det är inte så bra sikt på grund av dimman. Första pausen tar vi vid rastskyddet Svaletjakke där vår led går ihop med leden från Klinken. Här blåser det rejält, så det är skönt att komma inomhus en stund.

 

Fältjägarstugan

Efter pausen får vi en fin vandring till Fältjägarstugan. Först går leden ned till Mittån som vi får gå över, sedan bär det uppför, men vi känner oss starka, och det tycker visst värden också: hon säger att vi kommer med raska steg. Stugan öppnar idag, och det känns trevligt att bli välkomnad till en fjällstuga av en stugvärd. Vi försöker köpa ett stugmärke, men det visar sig att de inte har stugmärken i Jämtland. Va?! Vilken miss. Vi får i alla fall en stämpel i dagboken. Vi har bestämt oss för att laga lunch inne idag, vi tar renskaven som skulle vara middag eftersom vi planerar att äta på Helags ikväll. Annars äter vi soppa, men idag lyxar vi till det. I stugan finns mycket information om stugans historia. Det skedde en fjällolycka här i trakterna under en militärövning 1944 då tre soldater frös ihjäl. Efter en insamling i Östersundsposten byggdes en stuga på platsen för att öka säkerheten i området. Vi tycker att det är intressant att lära oss om historien bakom olika platser. Medan vi lagar och äter lunchen börjar det spricka upp, och vi får en vacker utsikt över Mittåkläppen och andra fjäll från köksfönstret. Norrut är utsikten magnifik mot Helagsmassivet. Vilket ställe!

 

Renkungen

Efter lunch går vi vidare norrut. Nu har vi soligt väder, vandringen är fantastisk med den vackra utsikten framför ögonen hela tiden. Leden går ner från Fältjägaren till ett område med lite sjöar, och här stannar vi för en fikapaus innan vi ska gå över utlöparen från själva Helagsfjället. Vid platsen vi valt har vi en fantastisk utsikt över fjället Predikstolen, och från det håll vi ser fjället förstår man hur fjället fått sitt namn: under toppen bildar bergssidan en stor utskjutande klippa. Vi associerar till Lejonkungen, när Simba visas upp för massorna, men i vår version är det en renkalv som är djurens nyfödde kronprins. Här hittar också Christophe en enkrona på marken som får bli vår lyckopeng för vandringen.

 

Helags

Efter pausen bär det av uppför, nu ska vi över axeln. Det är lite ansträngande, men det går fort uppför och snart är vi uppe på krönet, och utsikten växlar. Härifrån ser man Helagsstugorna, och det är härliga gräsängar på vägen ner. Snart kan vi också se Helagstoppen, och glaciären som ligger i en gryta direkt under själva toppen. Helagsglaciären är Sveriges sydligaste glaciär, så det är första glaciären vi ser under vår Gröna Bandet-vandring. Snart är vi framme vid fjällstationen, som även den har öppningsdag idag. Vi kliver in till receptionen strax efter 18, och blir välkomnade med varsitt glas saft. Vi bokar in oss på ett rum, och frågar om vi kan få äta på restaurangen. Middagen har redan startat, men det finns mat till oss, så vi beställer varsin öl och blir direkt visade till ett bord. Känns lite konstigt att kliva rakt in från vandringen till finmiddag, men de som sitter vid vårt bord verkar inte tycka att det gör något. Istället blir vi hjärtligt välkomnade till bordet av den lilla gruppen från Stockholm som består av ett par och en familj som är här för att fira midsommar. Vi får en mycket trevlig stund tillsammans med givande diskussioner om utrustning och mattorkning. När vi ätit färdigt går vi och duschar och tar en bastu, som de hållit uppvärmd extra länge för vår skull. Det är väldigt skönt att tvätta sig i varmt vatten och bli ordentligt ren. Vid bastun finns en uteplats mot Helagsfjället och Helagsglaciären där vi svalkar oss och njuter av utsikten. Livet är underbart. Innan vi går och lägger oss kokar vi te i köket i vår stuga. I natt sover vi inomhus i sängar, vilken lyx!

 

%d bloggare gillar detta: