Startpunkt: STF Fjällstuga Aktse
Slutpunkt: Närheten av Ávtsusjjåhkå
Datum: 2 augusti
Sträcka: 15 km + 3 ∙ 4 km rodd

 

< Till dag 47
Till dag 49 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2013-08-02 Aktse – Avtsusjjåkká.GPX”]

Morgon dag 48

Morgon vid Aktse. Svullna ögon och Tjahkelij

 

Upp igen

Idag vaknar Emil upp alldeles svullen runt ögonen efter att ha sovit en natt på en äng med högt gräs. Då är det skönt att i alla fall kunna gå in och laga frukost. Vi går upp för den branta backen från Aktse igen, men idag ska vi inte vika av mot Skierffe utan fortsätta norrut. Halvvägs upp går vi om de knackande tyskarna som har det mycket jobbigt uppför den branta backen. Deras glasögon är alldeles igenimmade. När vi kommer till toppen av backen får vi täckning, så vi måste stanna en stund för att facebooka om gårdagens Skierffebesök. Sedan går vi vidare över fjället Njunjes. Häruppe är det ganska lättgånget och bakåt har vi en fin vy över Tjahkelij.

 

Sitojaure

Efter en ganska brant nedförsbacke stannar vi för fika på en liten kulle varifrån vi har fin överblick över den långsmala sjön Sitojaure som vi ska över idag. Det här är den längsta roddleden längs Kungsleden, hela 4 km, så vi hoppas naturligtvis på två båtar på vår sida. Efter det följer en kort promenad genom björkskogen. Här stöter vi på två lustigheter: Båtar, som ligger minst en kilometer upp på land (hur har de hamnat här?) och en kille som är ute och vandrar med en gitarr i sitt fodral i ena handen (kan säkert vara trevligt, men hur praktiskt är det egentligen?). När vi kommer fram till båtlänningen Svijnne finns det bara en båt på vår sida. Typiskt! Men men, det är inget att göra åt saken förutom att ro på. Har vi tur möter vi någon på halva vägen. Överallt vi har läst om den här båtleden varnas det för att det lätt blir krabb sjö på grund av att sjön är så grund. Vi har tur med vädret och det är helt stilla, soligt och varmt. Christophe ror första vändan. När vi är över på andra sidan verkar det inte vara någon på väg åt andra hållet, så vi kopplar en båt på släp och Emil ror tillbaka. Tredje vändan delar vi på. Det är fint ute på sjön, med vacker utsikt över höga fjäll. Vid ett tillfälle ser vi en trana gå och beta i strandkanten, och vi ser också några andra sjöfåglar som vi inte kan identifiera. Båtleden är tydligt utmarkerad med bojar, vilket är lite underligt eftersom alla vi mött sagt att det bara har funnits två bojar på hela sträckan. Det mest retsamma som inträffar är att när vi är på väg över för tredje gången kommer en motorbåt och kör om oss. I den sitter den tyska gruppen vi träffat i Aktse och vinkar försmädligt åt oss. Sånt är livet på Gröna Bandet.

 

Ávtsusjjåhkå

Efter nästan 4 timmars rodd är vi nu klara. Här vid båtlänningen på andra sidan ligger STF-stugan Sitojaure. Vi går upp till stugan och pratar en stund med stugvärden som är mycket trevlig. Hon kom hit igår, och det är hon som har varit ute och satt ut bojarna, vilket förklarar varför vi upplevde att det var så välmarkerat. Vi köper märket som har en söt liten blomma på sig innan vi går vidare en liten bit. Det är både lättvandrat och vackert, ganska snart efter stugan är vi uppe på kalfjället igen. Vid ett tillfälle får man gå ner i en stor ravin och upp på andra sidan. Det ser ut som en typisk bäckravin, förutom att det inte finns någon bäck i. Vid en lämplig tältplats alldeles intill leden stannar vi och slår upp vårt tält. Det är ganska mycket knott, men vi gör upp en brasa vilket mildrar knottätheten något. Vi kan därför äta middagen ute och vi får en mysig kväll.

 

%d bloggare gillar detta: