Startpunkt: Bågavattsån
Slutpunkt: Lobbersjön
Datum: 5 juli
Sträcka: 24 km

 

< Till dag 19
Till dag 21 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2013-07-05 Bågavattsån – Lobbersjön.GPX”]

Morgon dag 20

Morgon vid Bågavattsån

 

Vinklumpen

Det är vindstilla när vi stiger upp, så vi plågas av svid. Vi får alltså skynda oss på, och kommer iväg snabbt. Precis när vi ska gå iväg börjar det regna lätt, och vi får dra på oss regnkläderna. Vi följer vägen nästan tills den tar slut uppe i Vinklumpen, där det ligger ett sarvslakteri. Här ska vi leta rätt på en stig som är svartmarkerad på kartan (betyder gångstig) och vi är lite nervösa för att det ska vara svårt att hitta. Men det är tydligen samernas körväg till Lobbersjön vi ska gå på, så det är lätt att komma in på rätt stig. Precis vid Vinklumpen ligger det några stora myrar som vi får gå runt och över, så det är lite plaskigt och tungt, men vi klarar oss från att bli blöta.

 

Hotagsfjällen

Skogen tunnar ut mer och mer, då vi går högre och högre upp. Vid några tillfällen får vi passera renstängsel; grindarna är stängda med spännband som det står Jiingevaerie på (det är namnet på samebyn). Vi stänger grindarna nogsamt efter oss. Snart nog kommer vi upp på kalfjället, och det blir uppehåll, så vi passar på att pausa och fika vid en bäck. När vi fortsätter att gå ser vi renflockar flera gånger och stöter upp en ripfamilj, det känns härligt att vara ute på riktiga fjället igen. Tyvärr så börjar det regna, och det regnar rejält i omgångar, så mycket att det är svårt att se sig omkring. Ibland tappar vi bort stigen, och får leta oss fram tills vi stöter på den igen. Vi tycker ändå att landskapet är vackert här, det är många små sjöar och mjuka kullar. När vi närmar oss Tvärån avtar regnet äntligen, men det blåser rejält. På andra sidan ån ser vi en renvaktarstuga. Vi letar rätt på en plats i lä vid en liten liten bäck, och bestämmer oss för att passa på att göra lunchen.

 

Möte med same

När vi håller på med förberedelserna hör vi ett mullrande, knattrande läte. Är det en helikopter, eller vad är det? Det kommer närmare, och plötsligt kommer en motorcykel upp för backen vi sitter i. Mannen på MC:n stannar en stund och pratar med oss. Han säger, förundrad: ”Det var ovanligt, vandrare i Hotagsfjällen.” Han är på väg upp för att samla ihop renarna vi har sett tidigare under dagen. Tydligen har han hållit på och samlat dem under kvällen/natten, men blev avbruten av dimma och renarna har skingrats igen, när han fick övernatta i renvaktarstugan. Samen far vidare, och vi äter vår lunchsoppa. Sedan går vi ner till Tvärån, som vi passerar på en bro. Det blåser fortfarande mycket, men det är inte så mycket regn längre. Vi går vidare till Lobbersjön. Innan vi kommer fram till sjön får vi passera en å genom att hoppa över på stenar.

 

Lobbersjön

Vid Lobbersjön ligger Jiingevaerie samebys sommarviste, som vi passerar utan att se en människa, det kanske inte är någon hemma? Vi har tänkt att stanna här vid Lobbersjön, och börjar leta efter ett lämpligt ställe att slå upp tältet, vilket inte är det allra lättaste då det är ganska sankt häromkring, och vi vill ju inte tälta mitt i samebyn heller. Vi finner i alla fall en bra plats när vi passerat husen, vid en bäck. Här får vi träna att slå upp tältet i kraftig vind, men det klarar vi galant. Resten av eftermiddagen tillbringar vi mestadels inne i tältet, då det är ruggigt och blåsigt ute. Christophe passar på att bildbehandla lite på plattan, det är ju snart dags för att skriva ett nytt blogginlägg om etapp 2. Vi tänker också lite på morgondagen, när vi ska försöka ta oss förbi Munsvattnet upp till Hällingsåfallet, en sträcka där Tanter på Tur gick vilse förra året, och som de avråder andra från att vandra. Vi har kanske närmare en mils kompassgång genom skogen att se fram emot imorgon, bäst att sova…

 

%d bloggare gillar detta: