Startpunkt: Lill-Rörsvallen, Kallsjön
Slutpunkt: Gråsjövalen
Datum: 28 juni
Sträcka: 29 km

 

< Till dag 12
Till dag 14 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2013-06-28 Lill-Rörsvallen – Gråsjövalen.GPX”]

Morgon vid Kallsjön

Morgon vid Kallsjön

Molnig morgon

Det regnar under natten, men när vi stiger upp är det bara lite dugg som snart slutar. Det är låga moln, men det blåser lite så vi slipper svidknotten. Efter morgonbestyren tar vi oss tillbaka upp på vägen som vi ska gå på hela dagen. Det är skog för det mesta, men några gånger går vi förbi några hus. Vid Smedjebacken ligger det en bondgård, och här är det en hage där det går lite kor och betar. Det sitter några svartvita fåglar ute i hagen som lyfter när vi går förbi. De cirkulerar över oss och skriker, försöker de mota bort oss kanske? Efter Smedjebacken går vi över en bäck som vi följer ner till sjön igen för att ta en kaffepaus. Vi sitter på klipporna och har det bra. Molnen är borta, och solen skiner.

 

Planläggning

Efter pausen fortsätter vägtraskandet. Vi går till Öster-Kjolån, där vägen går precis vid Kallsjön. Just här är det en liten rastplats med bord, och det passar bra att ta lunchpaus. Det hade varit ett utmärkt ställe att slå upp tältet på, om vi hade varit i det läget, men nu är det ju bara mitt på dagen och vi måste gå vidare. Vår ursprungsplan för dagen var att ta oss upp på Sundsvalen vid Hamborg, men eftersom vi gick lite längre igår, och att det dessutom verkar besvärligt att ta sig upp, bestämmer vi oss för att försöka gå upp på Gråsjövalen istället. Här finns det en vandringsled upp, som visserligen ska vara bristfälligt markerad enligt kartan, vi får se hur det går. Eftermiddagspausen tar vi vid en myr, och här passar vi också på att ringa till Kolåsens fjällstation för att boka rum till nästa natt. Det blir lite förvirrat ett tag med datumen – hotellet öppnar imorgon, så de har mycket att göra, och vi är lite dagvilla. Till slut lyckas vi bestämma att det är dagen därpå vi ska komma, och vi är så välkomna. Trevligt.

 

Räv i sikte

Vägen går ner i en backe ner till Sundströmmen, och när vi vandrar där på vägen dyker plötsligt en rödräv upp på en skogsväg. Den tittar på oss en liten stund, men innan vi hinner fotografera den vänder den om och springer tillbaka. Nere vid bron över Sundströmmen är det fint. Det är en fors som rinner genom en klippig kanjon. Vi får passa på att titta när vi ser lite snygga saker, eftersom det är ganska trist utsikt längs vägen här. Vi kommer upp på en lite större väg och går förbi ett litet litet samhälle innan det är dags att pröva lyckan på leden upp till Gråsjövalen.

 

Upp på Gråsjövalen

Leden upp på Gråsjövalen visar sig vara en vinterled. Den är helt okej markerad, men inte alldeles lätt att gå hela tiden. När vi passerar den första myren går Christophe först. Rätt som det är går han ner sig ända ner till låret med ena benet. Resten av dagen får han gå med en blöt fot. Så någon sommarled är det inte. Lite mer försiktigt fortsätter vi följa leden uppåt. Den slingrar sig lite hit och dit på vägen upp, men så småningom kommer vi upp ovanför trädgränsen. Fint med lite fjällvandring igen. Här uppifrån är det en fin utsikt över Kallsjön och Åreskutan i andra änden av den stora sjön. När vi kommer över krönet får vi fin utsikt åt andra hållet, och då är det Skäckerfjällen som står för utsikten. Vi hittar en tältplats vid en tjärn. Det är lite blött och knöligt, men det är det bästa vi kan åstadkomma. Vi är glada att vara uppe på fjället. Vi har en fin kväll där vi får se en vacker solnedgång innan det är dags att krypa ner i sovsäckarna för den här dagen.

 

%d bloggare gillar detta: