Startpunkt: Abisko fjällstation
Slutpunkt: Abiskojaure fjällstuga
Datum: 19 mars
Sträcka: 15 km

 

Till dag 2 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2017-03-19 09:43:22.GPX”]

Morgon i Abisko

När vi vaknar på fjällstationen är det en fin morgon med lite sol. Det blir en härlig start på vårt vinteräventyr. Innan det är dags blir det dock en god frukostbuffé på restaurangen och lite städning av vårt vandrarhemsrum. Vi packar in packningen i vår pulka (Emil) och ryggsäck (Christophe) och tar med oss skidorna ner till portalen där Kungsleden och vår fjälltur startar. Vi knäpper på oss skidorna och drar iväg.

 

Vinter på Kungsleden

Den här sträckan är välkänd för oss. Här har vi vandrat många gånger, särskilt den första biten längs Abiskojåkkas kanjon. Men vinterturen är ändå annorlunda än sommarturen. Naturligtvis är det mer sterilt: inga löv på björkarna och inga växter på marken, inga fåglar som kvittrar och inget surr från myggor eller sus från jåkken. Samtidigt erbjuds vi en mer öppen känsla, vi ser fjällen runt omkring oss mellan de bladlösa grenarna och solen skiner på oss. Och det enda vi hör är knarret och surret från våra skidor.

 

Vackra vyer och rast

Vid den första meditationsplatsen tar vinterleden en liten annan väg, vi slipper ge oss upp på den höga klippan över jåkken. Istället kommer vi ut på en liten myr och vi får vackra vyer mot Lapporten, Tjåmuhas och Giron. Fjällen ter sig mjuka och runda i sin vita snöskrud. Efter lite fotograferande skidar vi den sista lilla biten till Nissonjohka som vi passerar på det frusna vattnet. Vid bron tar vi en första rast. På med varma dunjackor och i med lite energi.

 

Felåk

Efter pausen följer vi skidspåren mot rastplatsen. Vi märker ganska snart att vi inte ser några ledkryss, men tänker att vi följer spåren. Här och där blir det korta ned och uppförsbackar över någon liten bäck. Vi följer skidspåren tills de plötsligt slutar vid en liten brant mitt i skogen. Här kan vi inte ta oss vidare. Vi får helt enkelt åka tillbaka till Nissonjohka och leta rätt på vinterleden, som går lite längre österut till den möter skoterleden mot Abiskojaure från Abisko östra.

 

Motorväg

När vi kommer fram till den är vi ute på vinterledernas motsvarighet till motorväg. Bred och uppkörd och titt som tätt kommer några skotrar och kör om oss. Lätt åkning, men lite tråkigare. Efter att vi passerat Ballinjohka lämnar skoterspåren kryssmarkeringarna och går istället på Abiskojåkkens is och på stranden bredvid. Men det är ändå lätt att förstå att vi är på rätt väg. Här och var är det några kortare uppförsbackar men allmänt är det ganska flackt och lättåkt. Efter några kilometers åkning är vi framme vid kåtorna och stugorna vid östra änden av Abiskojaure. På kartan går vinterleden söder om sjön men skoterspåren fortsätter rakt fram över isen. Hur ska vi göra?

 

På Abiskojaure

Vi börjar med att köra över en liten vik till en udde där vi stannar för lunch. Det blåser litegrann, men vi tar skydd bakom en sten där Christophe gräver fram en liten bänk. Här passar det bra att äta lite varma koppen och hård macka. Medan vi äter ser vi några andra skidåkare komma ut vid sjöns ände och köra över isen, så vi bestämmer oss för att köra över Abiskojaure även vi. Det blåser motvind när vi åker över sjön och solen har försvunnit bakom molnen, så det är lite kallare än förut, men vi blir varma av rörelsen. Här gäller det att följa ruskmarkeringen, på ett ställe ser vi att isen är öppen.

 

Stugmys

Två kilometer senare är vi framme vid fjällstugan. Här blir vi välkomnade med varm saft av stugvärdarna. Vi blir anvisade en plats i den ”gamla” stugan, det andra köket har blivit uppfräschat som en följd av kampanjen Stötta Kungsleden, men där ska en STF-grupp bo. Vi hämtar vatten med en stor dunk i ett vattenhål i sjön och sågar och hugger lite ved innan det är dags för en skön bastu. Efter tvagningen blir det middag, där vi slår oss i slang med ett ungt, franskt par på väg till Nikkaluokta. Mörkret faller tidigt på vintern och vi passar på att gå ut och titta på stjärnhimlen och lite norrsken innan det är dags att sova.

 

%d bloggare gillar detta: