Vildmarksmässan är en mässa som anordnas en gång om året på Älvsjömässan i Stockholm. Som man hör på namnet handlar mässan om vildmark och friluftsliv. Enligt arrangörerna är det Nordens största publika mässa med friluftsfokus. Samtidigt med denna anordnas båtmässan ”Allt om sjön”. Mässan pågår i fyra dagar. I år var första gången som vi åkte till Vildmarksmässan, och vi berättar här om våra upplevelser under den dag vi var där.

 

Utställningarna

Det finns utställare av olika karaktär på Vildmarksmässan. En typ av utställare representerade ett område, som ville locka människor att turista i deras trakter. Här fanns ett ganska stor fokus på norra Sverige: Lappland fanns till exempel representerade i två stora montrar, Swedish Lapland och Destination South Lapland. Detta passade ju bra för oss som ska vandra genom dessa trakter, och vi fick flera värdefulla tips och råd, om till exempel boende. Andra delar av Sverige var inte lika välrepresenterade på Vildmarksmässan, till exempel var vårt vackra Värmland knappt representerade. Andra destinationsutställare var bland annat Norge, Island men också en del friluftsinriktade reseföretag som gör vandringsresor eller resor till polarområden. Många av dessa utställare hade tävlingar där man kunde vinna fina priser. South Lapland hade en tävling där alla deltagare vann (!) och vi fick med oss blåbärsjuice från Fredrika och lingongelé från Vilhelmina, mums! I en annan monter som representerade Arjeplog fanns ett kubikmeterstort isblock som de hade transporterat dit från Salajekna, Sveriges största glaciär.

En annan stor grej på mässor är ju folk som vill sälja saker och folk som vill göra reklam för sina produkter. Inom denna kategori fanns det på Vildmarksmässan mycket för dem som är intresserade av jakt och fiske, eller för paddling. För oss vandrare fanns både Outnorth och Addnature på plats och sålde sina produkter. Det fanns också några tillverkare av friluftsprylar på plats, till exempel Sea to Summit som bland annat tillverkar packpåsar, Primus som gör friluftskök och Garmin som gör GPS-klockor. Här fanns också karttillverkaren och bokförlaget Calazo. Men vi saknade också en del företag: Hillebergtält kunde man köpa på Addnature, men företaget fanns inte där för att prata om sina produkter. Det hade också varit trevligt att träffa Lundhags för att få hjälp med hur vi ska sköta våra nya kängor, men de fanns inte heller på plats.

 

Föreläsningarna

Under hela Vildmarksmässan pågick det ständigt intressanta föreläsningar vid tre olika scener. Vi passade naturligtvis på att gå på några utav dessa. Första föreläsningen vi var på hette Att undvika olyckor i naturen. Föreläsaren var en kvinna som jobbar på en outdoor-akademi i USA som heter NOLS. Hon berättade om deras aktiviteter och pratade om hur man kan bete sig vid olika typer av skador. Nästa föreläsning var med naturfotografen Thomas Atterdal som berättade om möten med vilda djur och fåglar och hur man tar fina fotografier av dessa. Han visade naturligtvis också många vackra bilder, bland annat på björn, havsörn och en räv som jagade gässlingar. Under dagen var vi på två föreläsningar som gavs av företaget Grönlandsresor som sysslar med resor till polardestinationer. En av föreläsningarna handlade om Svalbard och Grönland, medan den andra handlade om Antarktis. Alla tre intressanta resmål för naturintresserade, mycket djur och vackra landskap och isar; det blir ett framtida mål för oss. En annan researrangör som höll en föreläsning var Wi-resor. Deras koncept är ”bekväma” vandringsresor där de vandrar på dagarna och sover på fina hotell på nätterna. Inte helt vår grej, och vi tyckte att föreläsningen var lite väl mycket reklam. Vi var också och lyssnade på äventyraren Fredrik Sträng som berättade om sina expeditioner på ett mycket engagerande sätt. Han pratade om målbilder, att leva sina drömmar och att överträffa sig själv, men att inte bara fokusera på prestation utan att det också är viktigt att njuta. Tankvärt.

 

Möten

Fjällfararnas Vita och Gröna Band hade också en monter på Vildmarksmässan, och de var representerade av Lars Wessel som gick Gröna Bandet 2011 och Patrik Mettävainio som skidade Vita Bandet 2012. Vi gick givetvis dit och snackade med dem. De var mycket trevliga och hjälpsamma och svarade på alla våra frågor om stort och smått. De var också intresserade av vår tur. Kul att träffa dessa människor som man läst om, Lars blogg om hans Gröna Bandet-vandring har vi noggrant studerat, så det var ju redan som att man kände honom lite. Det känns lugnande att ha pratat med någon som redan har genomfört turen, de verkade tycka att vi var inne på rätt spår vad gällde till exempel tidsåtgång, och det känns ju bra. Det Lars tyckte hade varit jobbigast var myggen, och vägavsnittet i Jämtland. En bra del var sista avsnittet genom Norge, så det ser vi fram emot.

 

Prylar

Under Vildmarksmässan passade vi så klart på att handla lite grejer. Vi köpte myggnätet Nano Head Net från Sea to Summit, som är extralätta (11 g) och dessutom tar mycket liten plats när de är ihoppackade. Bra grej med tanke på vad Lars berättade. På köpet fick man dessutom Trek & Travel Bodywash, en biologiskt nedbrytbar flytande tvål. Vid Calazos monter köpte vi böcker, bland annat en som heter Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela som är skriven av Ulf Luthman. Pilgrimsvandringen är en annan långvandring som vi kanske genomför någon gång i framtiden. Vi köpte också en karta över Örebro och Kilsbergen, som kanske kommer till pass i vår när vi har tänkt att gå några etapper på Bergslagsleden som uppladdning inför sommarens tur. På Addnature hade de rabatt på allt man bokade från deras webbutik (om man bokade från Vildmarksmässan). Här passade vi på att beställa lite mer strumpor från Woolpower och en ny buff. Men det stora inköpet här blev en ny GPS-klocka som Christophe har spanat på, en Garmin Fenix, som är utformad just för vandring. En närmare beskrivning av den dyker sannolikt upp när den har anlänt till Karlstad.

 

Vildmarksmässan 2013

Sammanfattningsvis kan vi säga att vi är mycket nöjda med vårt besök på Vildmarksmässan. Det blev mycket intryck, härlig inspiration, trevliga möten och lite nya grejer. Vi kommer återvända ett annat år igen. Men nu har vi fått lite blodad tand: redan i maj är det dags för ett nytt mässbesök, den här gången i Göteborg och den nya Nordic Outdoor. Det ser vi fram emot! En annan mässa som vore rolig att besöka någon gång är den stora friluftsmässan OutDoor Friedrichshafen i Tyskland. Men det får bli ett annat år, för då den går i år är vi någonstans mellan Grövelsjön och Treriksröset.

%d bloggare gillar detta: