Vi läste ett foruminlägg på utsidan: 2015 är det Nordiskt friluftslivsår. Han som skrivit inlägget vill utmana sig själv och andra på en utmaning för 2015: Sov utomhus minst en gång varje månad under 2015. För oss som håller på i startgroparna för att börja med vinterfriluftsliv och som behöver testa både oss själva och vår utrustning passar detta perfekt. Utmaningen antagen!
Utenatt: januari
Sista helgen i januari börjar det bli dags för en utenatt om utmaningen inte ska misslyckas innan vi ens hunnit börja. Eftersom vi aldrig provat på att tälta när det är snö och kallt har vi en plan: att hitta en plats med ett vindskydd och en eldstad så att vi kan värma oss om vi blir kalla. Vi har tidigare varit i Brattforsheden och vandrat, det är lite lagom nära och ganska kort promenad från parkeringsplatsen finns ett vindskydd med eldstad. Vi bestämmer oss för att åka dit. Det här blir ett utmärkt tillfälle att testa våra snötältpinnar, att laga lite frukost på vårt nya multifuel-kök och att provgå våra snöskor.
Var ska vi bo?
Vädret är inte det bästa under dagen – det snöar ganska mycket – och därför väntar vi ganska länge med att åka iväg. Vi köper lite korv och snacks till kvällen och stannar på en bensinmack för att köpa med oss ved, det lär väl vara svårt att hitta lösa pinnar liggandes när det är snö på backen. Snöigt och dåligt väglag är det när vi åker 63:an upp mot Filipstad. När vi närmar oss Brattforsheden börjar vi oroa oss för parkeringen, det är en liten skogsväg in och som det ser ut nu är det säkert inte plogat. Mycket riktigt, vi tar oss inte in utan får fortsätta förbi. Vi stannar till i byn Brattfors och rekar kartan lite utan att hitta så mycket alternativ, så vi vänder och åker tillbaka. Ska vi vara tvungna att åka hem igen? Vi åker vägen tillbaka och kikar in på varenda tvärgata. De flesta är helt översnöade. Men vägen mot Brattforshedens gamla flygfält är i alla fall lite skottad, vi åker in och kollar. En bit in på vägen är det en parkering som är helt översnöad. Men lite längre fram kan vi skotta bort lite snö och ställa oss i kanten. Vi behöver ju inte ta oss så långt in i skogen från vägen, det finns en liten kulle som vi kan ”gömma” oss bakom.
Vintertältning
Nu är det bråttom, det börjar skymma. Så vi snörar på oss kängorna så kvickt vi kan och spänner på oss snöskorna och dundrar in i skogen. Snöskorna är inte bra spända men vi ska ju inte gå så långt som tur är. Snart är vi framme på vår uttänkta plats och kan börja slå upp tältet. Grejen är ju den att vi inte har tältat i snö förut, men vi har ju läst oss till hur man ska göra så det ska väl gå bra. Först börjar vi med att platta ut ett område där tältet ska stå med spade och snöskor. Sen vecklar vi ut tältet på vår tilltänkta sovyta. Vanliga tältpinnar funkar inte så bra i snö, de är för korta och spänner inte upp tältet bra om snön är mjuk. Därför finns det särskilda snötältpinnar, som är mycket större. De kan man gräva ner i snön på tvären och spänna fast i tältkrokarna med en tamp. Det går förvånansvärt lätt för att vara första försöket. Tältet blir visserligen inte totalt utspänt, men det är ingen fara nu, det blåser inte och vi befinner oss i lä i skogen och bakom kullen i alla fall. Nästa gång vi slår upp tältet är det förhoppningsvis inte mörkt och vi kan fokusera mer på att försöka spänna ut tältet bättre. Vi inser dock att vi kommer att köpa en omgång snötältpinnar till, så att vi har en till varje fästpunkt. Stormlinorna kan man sedan spänna upp med stavar och skidor och sådant.
Myskväll
När tältet är uppe fixar vi lägret. Det ska grävas ut lite snö i absiden; om det är djup snö kan man gräva ner golvet i yttertältet så att man kan stå där, eller sitta inne i tältet med benen ner i gropen. Här är det dock inte tillräckligt djupt efter att vi plattat till snön, men vi kan fortfarande gräva bort lite snö. Christophe skottar dessutom upp en gång bort till en plats där vi kan starta en lägereld medan Emil går tillbaka till bilen för att hämta ved. Efter en stunds trixande – vi har inte ännu någon yxa så vi får slita med våra små knivar för att tillverka späntor – lyckas vi få igång en sprakande eld. Nu kan vi sitta i mörkret och mysa och grilla korv.
I tältet
Så småningom går vi in i tältet och lägger oss och löser korsord i pannlampans sken. Det går bra att ligga på liggunderlaget utan att det är kallt underifrån, så länge man inte trycker ner någon kroppsdel som kommer mot golvet. Många använder ett cellplastunderlag under det vanliga uppblåsbara liggunderlaget, det får också bli ett inköp. Sovsäckarna duger väl för kylan, men vi skulle kanske behöva något mer kräm. Vi fryser inte, men vi behöver ha en hel del kläder på oss i säcken och det är ju inte mer än ungefär -5 °C.
Snöskor
När vi vaknar upp på söndagsmorgonen har vi sovit nästan 10 timmar, men vi har väl vaknat några gånger under natten. Nu ska vi laga frukost . Vårt nya multifuelkök som brann så fint hemma på gården får vi inte igång trots flera försök. Det får vi undersöka hemma i värmen. Tur att vi har några kakor och lite choklad kvar sen igår som vi kan äta. Efter den något sparsmakade frukosten spänner vi på oss snöskorna, denna gången ordentligt, för att ta oss en promenad i skogen. Vi börjar med att följa en led mot flygfältet som vi snart kommer fram till. Där viker vi av in i skogen. Det är lite annorlunda att gå med snöskorna, ganska ansträngande då vi sjunker ner en bit för varje steg, men ändå inte lika djupt som om vi skulle gått utan snöskor. Så småningom kommer vi fram till en skogsväg där snön inte är lika djup. Här och där är korsas vägen av djurspår, men det är bara smådjur som trampat här. Vi följer skogsvägen en bra stund tills vi kommer runt till flygfältet igen. Här tittar vi på några gamla skyddsvärn för flygplan innan det är dags att gå tillbaka för att bryta vårt läger.
Sammanfattning: januari
Januari månads utevistelse var alltså lyckad. Första intrycket av vintertältning var mycket gott. Det gick bra att sova ute även på vintern och vi hade en riktig mysig kväll. Dessutom var det kul att testgå med snöskorna. Lite utrustning som vi behöver införskaffa: varmare sovsäckar, cellplastliggunderlag, en liten yxa, några fler snötältpinnar och ytterligare en pannlampa (så att vi har varsin). Dessutom behöver vi hitta felet på köket. Nästa gång i februari kanske det blir en kombinerad skid- och tälttur, det återstår att se.
Senaste kommentarer