En lista är alltid kul och kan bidra till fredagskänslan. Idag släpper vi loss och listar tio saker som vi gärna vill slippa när vi ska vandra Gröna Bandet, och lite om vad vi kan göra om dessa saker ändå skulle inträffa. Det finns ett försök att rangordna dessa tråkigheter, men sannolikhetsaspekten spelar också in här, är det väldigt tråkigt om det inträffar men kanske inte så troligt halkar det ner lite på listan. Nu startar vi:
10. Kaffet tar slut
Kaffe, fika och gott är något som höjer humöret och stämningen. Skulle det ta slut blir vår färd genast tyngre. Detta undviker vi genom noggrann planering. Skulle det värsta vara framme får man enligt regelverket kompletteringsköpa saker längs vägen.
9. Gå vilse
Att gå vilse är ju aldrig roligt. Det gäller att följa med på kartan. Det har dock hänt att vi gått vilse ändå, och då är det bra att ha kompassen med.
8. Bli sjuka
Att bli sjuk under detta jätteprojekt skulle förstås vara jobbigt. Men då får man försöka kämpa på. I värsta fall har vi några dagar tillgodo för att vila upp oss på.
7. Träffa en björn
Att träffa en björn vore inte så roligt, i alla fall inte på nära håll. Lyckligtvis är det inte så sannolikt, även om vi går igenom några av de björntätaste områdena i Sverige. Kommer man för nära ska man visst tala så att björnen hör var man är, gå tillbaka samma väg som man kom (inte springa) och undvika att titta rakt mot björnen.
6. Benbrott
Benbrott eller andra svåra skador och räddningsinsatser med nödtelefon och helikopter har vi redan prövat på, vi kan väl säga att det räcker så. Det skulle ju också innebära att vi skulle få avbryta, och det slipper vi gärna.
5. Utrustningen pajar
Vår utrustning är det som allt hänger på, som gör att vi klarar av att vara ute i naturen dagarna i ända. Vi har förut prövat på att tältet, ryggsäcken och kängorna går sönder, och det går ju att lösa, men det blir besvärligt. Om något går sönder får vi laga det med tejp, nål och tråd, men detta undviker vi helst.
4. Bortspolade broar
En bro som saknas längs vår planerade rutt kan verkligen ställa till bekymmer. I bästa fall får vi ett besvärligt vad. I sämsta fall en lång omväg (och dessutom ett besvärligt vad kanske!). Vi hoppas att kartans broar inte saknas.
3. Skavsår
Blåsor på fötterna kan verkligen göra vandring till en plåga. Detta undviker vi med väl ingångna kängor, dubbla sockar, kroppspuder och att tejpa fötterna. Första gången vi vandrade hade vi stora problem, men sedan vi har lärt oss att sköta fötterna har det gått bra. Vi hoppas att det håller i sig.
2. Regn
Vi inser att hoppas på att slippa regn är som att hoppas på att slippa myggorna; det kommer regna. Men vi kan ju i alla fall hoppas på att det inte blir den regnigaste sommaren i mannaminne, eller att vi får syndafloden tillbaka igen som vi redan provat. Hoppas kan man ju alltid.
1. Stressa
En utav poängerna med att hålla på med fjällvandring är ju att komma bort från vardagen, att få en annan rytm på tillvaron och att slippa stressa. Det blir ju lite speciellt i år med tanke på att vi har ganska långt att gå (minst sagt) och en viss tid när vi måste vara tillbaka (enligt våra arbetsgivare). Vi hoppas att vi ska slippa stressa för att komma fram till vårt mål Treriksröset och att vi ska njuta av vägen dit. Som Karin Boye skrev: ”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.”
Nice list. For me I’ll probably spend the two months worrying about whether my next supply box has turned up at the next supply stop! Don’t worry about bears, learn some songs and sing them loud as you walk through tight forest (scares the bears away and makes you feel braver!).