I år är det fler än nånsin som kommer att ge sig ut på äventyr. När vi började planera förra året hade vi få berättelser att hålla oss till, även det om var briljanta sådana (Lars och Tanterna, ni är bäst!). I år har de modiga som vill uppfylla sina drömmar desto fler äventyr att läsa för att sedan planera sin egen resa. Vissa av dem har hört av sig med frågor om våra kartor med spår över var vi gick. Här ska vi berätta hur det går till.
Från Fenix till mobilen
Som tidigare berättat gick vi med en Garmin Fenix på nästan hela tiden (förutom etapp 3 där vi blev utan batteri en dag). Fenix kan spara positionen väldigt ofta (varje sekund), men då fylls klockans minne väldigt fort. Efter att ha provat olika kombinationer valde vi att spara en punkt var 15:e sekund. Det gav tillräcklig noggrannhet, utan att för den skull fylla klockan alltför snabbt. Efter varje etapp överförde vi alla spår till telefonen, och med tillgång till internet vid depåplatserna kunde vi även spara våra data i molnet.
Så gick det till. Här blir det lite tekniskt:
Ladda ner Garmins officiella app BaseCamp Mobile – Garmin. Vi citerar: ”Med BaseCamp mobil kan du komplettera dina enheter ur serierna Garmin fenix, Oregon® 600 och GPSMAP® 64 med kraften i din smartphone”. Aktivera blåtand i telefonen, och se till att Fenix-klockan blir synlig (Röd knapp > Dela data > Basecamp). I telefonens app, sök efter enhet, och hitta klockan. Efter en stund (som känns som en evighet) får du listan med alla de spår som finns i klockan. Välj ett spår och dela. Du kan välja att mejla spåret (som GPX-fil), skicka det som meddelande eller kopiera det till molnutrymmet. Förra året fanns inte möjlighet att skicka mejl, men den här lösningen är ganska bra om man vill spara flera kopior samtidigt. Med tjänster som sendtodropbox eller dylikt kan man dessutom skicka filerna direkt till olika molntjänster, och inte enbart till Garmins egna. Väljer man den lösningen finns dock alla spår prydligt i Basecamp i datorn hemma efter äventyret.
Fixa kartan
Vi använder ett tillägg till WordPress, som heter Google-Maps-GPX-Viewer. Tillägget gör sitt jobb, men oavsett om höjddatan finns eller ej i GPX-filen hämtar tilläget den informationen från Google, vilket kan leda till konstiga kurvor. Titta till exempel på dag 50, mellan Saltoluokta och Vakkotavare. Den dagen gick vi längs Akkajaure, en väldigt platt sträcka. Ändå verkar de sista 5 km vara väldigt kuperade, med höjder över 500 möh, vilket inte stämmer! Tillägget kan inte hantera mer än 512 punkter (en begränsning från Google maps API). Spåret är däremot ritat direkt från GPX-filen och bör därför stämma (under förutsättning att Fenix inte spårade ur…).
Garmin har sedan förra året lanserat en ny klocka, Fenix 2, som ska vara bättre för triathleter. För vandring är dock skillnaderna med första Fenix väldigt små, eftersom en del av de nya funktionerna i tvåan har lagts till i originalet genom mjukvaruuppdateringar. Priset på första Fenix har sänkts en del och är idag en väldigt prisvärd klocka!
Senaste kommentarer