Nu har vi genomfört vår första etapp av Gröna Bandet-vandringen. Etappen som blev ungefär 24 mil lång har gått från Grövelsjön till Åre. När vi kommit hem igen i höst tänker vi skriva en lite mer detaljerad reseberättelse, men för att ni ska få ett litet smakprov av vad vi upplevt dessa första tio vandringsdagar bjuder vi på en lista över tio saker vi särskilt kommer att minnas från etapp 1.
1. Vidsträckta vyer
Vi har inte varit i dessa fjälltrakter och vandrat förut, utan har mestadels varit i Kebnekaisefjällen tidigare. Vi tycker att detta fjällområde är mycket vackert, så långt ögat kan skåda har man mjuka vackra fjäll och gröna gräsängar, vackra dalar och små sjöar. Området runt Helagsfjället och Sylarna kommer vi att utforska vidare i framtiden. Rogenområdet var också vackert, men mycket stenigt.
2. Midsommar på Gåsen
Midsommar firade vi på Gåsens fjällstuga. Här var vi de enda gästerna, så vi var ensamma där förutom stugvärdsfamiljen, och en liten renflock. På Gåsen kunde vi passa på att njuta av en iskall utedusch, innan det var dags för midsommarsupén bestående av sill och potatis och nubbe, köttgryta och folköl, och jordgubbar till efterrätt. Natten blev kort, som sig bör en midsommar, men mest beroende på att det blåste så att vi var oroliga att tältet skulle blåsa sönder.
3. Fäbovallar
Under etappen har vi kommit till flera vackra fäbovallar; slagna ängar mitt i skogen, med små timmerstugor med grästak. Dessa vallar är väldigt vackra med all sin blomsterprakt, och är alltid väldigt fina att komma till när man har gått en bit i djup granskog. Vackra vallar vi gått förbi är Nordbottnen och Ytterstvallen, båda i närheten av Ottsjö. Vi slog också läger i närheten av några fäbodar på Södra Kyrkstensskaftet på väg ner mot Vålådalen. Jättemysigt inne i björkskogen bland alla blommorna.
4. Närkontakt med renar
Renar ser man ofta uppe på kalfjället. Vi har sett många flockar med renkor och små söta renkalvar som hoppar runt. Men när vi kom till Ottfjället hamnade vi tydligen på ungkarlsberget, för här såg vi bara smågrupper med rentjurar. Vi hade stannat för en paus vid en sjö med ett snöfält på andra sidan när det kom ut ett gäng sarvar på snön. C tog givetvis fram kameran, och vi satt och tittade på renarna som bäst, när det plötsligt dök upp en grupp till över ett krön, bara tio femton meter ifrån där vi satt. De tittade lite på oss, och vandrade lugnt förbi. Häftigt!
5. Lyxboende
Det blir många tältnätter ute på fjället, och det har sin charm och är riktigt mysigt. Men man får också passa på att lyxa till det lite när man kan. Första etappen började med en natt på Grövelsjöns Fjällstation. Här var det bröllop, så det var fullt med folk, och vi som inte var bjudna fick äta middag i ett angränsande rum. Men det gör ingenting när man får så god mat av en trevlig servitör. Nästa lyxboende var vid Helags, en fjällstation mitt ute på fjället, med utsikt över Helagsfjället och den vackra Helagsglaciären, men med elektricitet och internetuppkoppling. Här passade vi på att duscha och basta, att äta en god middag, att sova i säng och att äta en riktigt fin hotellfrukost på morgonen innan vi gav oss iväg. Sista lyxboendet för etappen var på vandrarhemmet STF Åre Torg, som är ett finfint hotell, mitt på Åre Torg. Det finns inte bara stora sängar, bastu, kök och frukost, utan det är dessutom miljöcertifierat och dessutom billigt att bo på. De har också varit snälla och förvarat vårt första utrustningspaket!
6. Fint väder
Första etappen har vi haft riktigt bra väder, vi har sett lite blå himmel varje dag. Den enda dagen som var lite sämre var vår första vandringsdag, då det duggade hela dagen utom på kvällen. Övriga dagar har vi som mest haft någon kortare skur, och en dimmig midsommardagsmorgon, men annars har vi haft en blå himmel med några moln. Vi har också haft ganska blåsigt, så det har inte varit för varmt för vandring, och myggen har inte existerat ute på fjället.
7. Missar under etapp ett
Några missar har vi gjort. En första miss var att E glömde kvar tvålen på Grövelsjön, vilket betydde att vi fick tvätta oss i bara vatten tills vi kom till Ramundberget där vi kunde köpa en ny tvål. Andra missar vi gjort är att vi gått fel några gånger. Första gången var när vi skulle ta oss ner till Tänndalen, där vi kom helt fel och fick kasta oss ner rakt igenom skogen. Dessutom gick vi fel strax efter när vi skulle upp på nästa berg, och fick gå upp genom en upphuggen gata som markerade ett naturreservat. Nästa gång vi var lite mer vilse var när vi skulle ta oss upp på Hållfjället. Här fick vi gå på kompassriktning norrut en stund i skogen tills vi kom tillbaka till leden. Problemet var bara att leden var bristfälligt markerad med dålig röd färg på träden, den var mycket brant, och det fanns inte någon stig att tala om, utan vi fick klänga oss upp genom tät underterräng. När vi tillslut kom upp på den riktiga leden förstod vi att vi följt någon gammal led, men då var vi redan i stort sett uppe på fjället.
8. Människor vi mött
Det har inte varit så mycket folk ute på fjället, men vi har ändå träffat några vi kommer minnas. Vi har krutfarbrorn från Tyskland, som numera vid 74 års ålder gick på stugor med endast 18 kg på ryggen, och tyckte att det numera räckte med cirka två mils vandring om dagen. Sedan minns vi den unga schweizaren som bjöd oss på kaffe VAR, och farbrorn som hade fått tillbringa den blåsiga midsommarnatten i en raststuga på väg till Gåsen.
Vid Helags hamnade vi till bords med en grupp från Stockholm. Vi kom direkt från vandringen och fick sitta svettiga och trötta till middagen, men vårt sällskap brydde sig inte om det, utan var mycket trevliga och intresserade av vår vandring. De hade firat flera midsomrar vid Helags, och hade god kännedom om området. Det blev en mycket trevlig middag, där vi pratade en del om vår planering, mattorkning och utrustning. Vi hoppas att de fick en skön topptur dagen efter.
När vi stannade på lunch på väg upp Ottfjället träffade vi Gunnar och Maud som driver stuguthyrning i Trillevallen. Med dem tillbringade vi en trevlig lunchrast med samtal om vår vandring som de var mycket intresserade av. Att vi skulle tälta uppe på fjället Välliste tyckte de var väldigt roligt, eftersom de äger marken runt Vällistetoppen. Övriga människor vi minns är stugvärdarna vid de stugor där vi stannat: vid Fältjägaren, Gåsen och Stensdalsstugorna, och personalen vid våra lyxboenden. Kul att träffa er!
9. Vattendrag
På vår första etapp har vi passerat ett antal vattendrag. Det största är den stora Indalsälven, som vi gick över på bilbro vid Undersåker. Här passade vi även på att ta en lunchdags vid en trevlig rastplats under gasande sol. Ett annat välkänt vattendrag vi passerat är Ljusnan, som vi gick över vid Ramundberget på en stålbro som tillverkades i Eskilstuna år 1900. För övrigt har vi haft enkla vattenpassager, vårfloden kom tidigt i år och vattenståndet har varit ganska lågt. Vi har inte behövt genomföra några riktiga vad än så länge, utan vi har kunnat gå på stenar i vattnet. Inget problem med våra välsmorda kängor.
10. Krämpor
Trots att vi mår fint har vi ändå dragit på oss några små krämpor. C har haft lite ont i en vad, men den krämpan har redan gått över. E har de sista dagarna av etappen haft lite småont i ett knä, men hoppas på att det ska gå över snart. Vi har inte haft några större bekymmer med mygg, men vid en lunchrast blev C attackerad av rödmyror. Men fötterna mår än så länge toppen!
Bra genomförd 1:a etapp!
Jag gjorde precis som er och tappa bort leden vid Hållfjället, det är ingen nådig stigning i den där täta skogen.
Ha en fortsatt härlig vandring!