Vi fortsätter på temat utrustning och skriver idag lite mer om en viktig del av utrustningen, nämligen kängor. Vi har hittills vandrat med Haglöfs Grym, en medelhög känga med Gore Tex. Tyvärr har vi lyckats förbruka fyra par på två år, utan att ha vandrat särskilt långt. De är riktigt bra så länge de håller, men efter en hake som har lossnat och två par som har spruckit (med cm-långa sprickor) känns de helt enkelt inte tillräckligt pålitliga för en så lång vandring som vi nu planerar. Vi har därför tittat på andra märken och bestämt oss för ett par Lundhags Syncro High.

Varför kängor?

Kängornas funktion är att skydda fötterna. Det behövs skydd mot stenar, buskar och väta. Vilka kängor man ska välja beror mycket på terrängen (låga skor i myrmark? Nja…) klimatet och säsong. För oss är det nordiska förhållanden som gäller, med ett fokus på stabilitet och torra fötter i rusk och regn men också under soliga och förhållandevis varma dagar. Eftersom vi förväntar oss blöt mark och lite vad bestämde vi oss för höga kängor. Förra årets vandring visade att Fredriks höga Lundhags Professional gav honom försprång vad gäller vad. Skönt att inte behöva ta av sina kängor för ofta, eftersom man bryter tempot lite grann varje gång man behöver snöra av och på sina kängor.

Provning

Det finns vissa punkter att fokusera särskilt på vid provning av kängor i butiken. Sedan är det upp till bevis genom provning i fält som gäller. I friluftstidningar brukar man kunna läsa om en årlig rankning, som kan ge en fingervisning om vad man ska prova. Komforten, vilken slags snörning tillverkaren har valt, hur styv sulan är, hur vattenavvisande kängan är och allmänt hur styv kängan känns är parametrar som man kan ha med. Kängor är dock till för att användas och de ska helst kännas ok från början och bli bättre och bättre för varje vandring. Så har vi gjort :

  • Testat med båda skor v. och h. eftersom fötterna inte är precis lika
  • Gått en del, och försökt gå upp för trappor
  • Provat med två par strumpor
  • Provat första gången på eftermiddagen då fötterna är lite större
  • Provat olika storlekar
  • Provat olika sorter

Matchen slutade med två utmanare : Lundhags Syncro och Lundhags Professional. Lundhags är ett företag med en svensk grundare (numera ägt av det norska företaget Swix) med viss produktion i Järpen, nära Åre. Du kan också låta de jämtländska skomakarna tillverka skräddarsydda kängor anpassade till just dina fötter. Och om man får problem med sina kängor kan man skicka dem till Järpen för reparation eller justering. Det är service det! Annars har Lundhags sin produktion i Portugal, och har lovat på Facebook att så småningom göra reportage om det portugisiska familjeägda företaget. Detta förklarar varför den svenska flaggan numera är utbytt mot en liten lapp märkt ”Certech by Lundhags”.

Lundhags Syncro High

Under sommaren kommer vi ha var sitt par Lundhags Syncro High på fötterna. De väger 930 gram, har ett skaft på 31 cm och kommer i en uppdaterad variant sedan förra året. Skillnaden med Professional låg främst i lästen. Lundhags har två varianter: en ”normal” läst och en ”opti” läst. Optilästen innebär en känga som är lite bredare (4 mm extra) och lite längre (6mm) än normallästen. Professionalkängorna kändes lite trånga i bredden, trots att de kändes ok i längden. För att foten ska hållas fast i kängan använder Lundhags en teknik som de kallar HFC (Heel Fit Control) som verkar funka bra för våra fötter (hittills…). Sulorna är av Vibram-material, samma material som används i de kända ”five fingers” – skorna (namnet kommer för övrigt från Vitale Bramani, italienaren som utvecklade och började tillverka detta material).
Vi har nu drygt fyra månader för att få kängorna anpassade till våra fötter (och inte tvärtom). Efter en längre tur förra helgen och en del pulsande i snö denna helg känns det som vi har hittat en robust trotjänare för många år framöver. Kvar blir dock att gå några flerdagarsturer i blöt terräng med full packning under våren. Mer om det längre fram…

Vill du lära dig mer om skalkängor ger Lundhags ut kängboken, som du kan beställa gratis.

Kängboken från Lundhags

En mycket trevlig bok som vi varmt rekommenderar att du läser!

%d bloggare gillar detta: