Dags för en ny lista. Idag listar vi 10 sevärdheter under Gröna Bandet-vandringen. Listan är inte rangordnad på det sättet att något är mer värt att se än något annat. Det finns säkerligen vackra och sevärda saker som inte är listade här, utan detta får ses som ett urval. Nu kör vi:

 

 1. Hällingsåfallet

2,5 mil söder om Gäddede rinner Hällingsån genom en 800 m lång kanjon, den längsta i Sverige. Ån kastar sig ner i ett 42 m högt vattenfall. Vattenfall och forsar är något som fascinerar oss, och detta ska bli väldigt intressant att få se. Vid vattenfallet är luftfuktigheten hög och här växer det många fuktkrävande mossor och lavar. Hällingsåfallet med dess kanjon är ett naturreservat.

 

 2. Ankarede

Ankarede, eller Åanghkerenjeeruve som det heter på sydsamiska, är en liten by i Strömsunds kommun i norra Jämtland. Här finns ett kapell och en liten kyrkstad med ett 30-tal träkåtor. Ankarede är känt för att många samer samlas här för att fira midsommar tillsammans. Innan jul är det också en julmarknad här.

 

 3. Rekordberg

Under vår vandring kommer vi att passera alla de fyra fjällänens högsta fjäll. I alla fall så att vi kan skymta dem (vid bra väder givetvis). Dalarnas (för övrigt även hela Svealands) högsta berg  Storvätteshågna (1204 möh) passerar vi redan på vår första vandringsdag. Under första etappen kommer vi också att gå förbi Jämtlands (länets) högsta topp Helagsfjället (Maajåelkie, 1796 möh). Första dagen på fjärde etappen går vi genom Syterskalet i skuggan av Västerbottens högsta berg Norra Sytertoppen på Norra Storfjället (Stoere Vaerie 1767 möh). Till slut kommer vi även att gå förbi Norrbottens, tillika Sveriges högsta berg, Kebnekaise (Giebmegáisi, 2104 möh) som man kan skymta mellan bergen på väg till Sälkastugan.

 

 4. Fjälldjur

Visst vore det roligt att få syn på ett lite ovanligare inslag i fjällfaunan som en myskoxe i Härjedalsfjällen eller en fjällräv i Jämtlansfjällen, eller varför inte en järv på avstånd. Fjällämmeln, eller goddesáhpán som det heter på nordsamiska, är ett annat litet lustigt djur som man bara ser vissa år. 2011 var senaste gången det var lämmelår, så då såg vi massor av lämlar. Troligtvis blir det inte lika många i år. Men inte bara de ovanliga djuren är spännande att titta på, renar är ju till exempel helfestliga djur som vi inte tröttnar att kolla på.

 

 5. Bjelkes gruva

I Huså norr om Åreskutan låg på 1700- och 1800-talet en stor koppargruva: Bjelkes gruva. På den tiden var Huså Jämtlands största ort, och kunde ha blivit huvudort i stället för Östersund. Nu blev det ju inte så, och gruvan är sedan länge nedlagd. Det finns fortfarande många intressanta lämningar från gruvtiden och stigen från Åreskutans topp passerar gruvan. I Huså finns också en herrgård från gruvtiden uppförd av brukspatronen Montgomery.

 

 6. Ammarnäs

Ammarnäs är en liten fjällby i Lappland vid den oreglerade Vindelälven. Här slutade Kungsleden tidigare innan den förlängdes till Hemavan. I Ammarnäs kan man besöka den vackert timrade kyrkan. Här ligger också den så kallade Potatisbacken; en moränkulle där byborna har ett gemensamt potatisland i sydsluttningen.

 

 7. Sarek

Vår tur går via båt över sjön Laitaure där vi ser in mot ”Porten mot Sarek”: Rapadalen, som på sin ena sida är flankerad av det platålika berget Tjahkkelij och på den andra av den höga klippbranten Skierffe. Mitt i dalen står det lilla kulformade berget Nammatj. På norra sidan av Laitaure ligger det gamla fjällhemmanet Aktse där STF numera har en fjällstuga.

 

 8. Áhkká

Den gamla gumman, som ordet Áhkká betyder på samiska, är ett vackert berg som ligger i Stora Sjöfallets Nationalpark. Det är lite ovanligt eftersom det är ett eget fjällmassiv. Det ligger också intill sjön Akkajaure, och har därför en mycket stor nivåskillnad mellan toppen och foten – 1563 m – mer än något annat fjäll i Sverige. Áhkká betraktades som ett heligt berg av samerna. Vi kommer inte gå direkt nära Áhkká, men berget är synligt på långt avstånd. Vi kommer att se den gamla gumman när vi vandrar upp på fjället efter Vakkotavare, på etapp 5.

 

 9. Abisko

Vår sista depåplats Abisko är en fin plats där vi varit flera gånger tidigare. Här finns mycket som är värt att se: Den kända U-dalen Lapporten ser man från Abisko. Älven Abiskojåkk rinner här genom en vacker kanjon, och flyter sedan ut i den stora sjön Torneträsk, som är den sjunde största sjön i Sverige. Vi kommer bo vid Abisko Fjällstation som har legat här i mer än hundra år. Dessutom ligger detta i en nationalpark.

 

 10. Treriksröset

Själva målet på vår resa, Treriksröset, är ju också något utav en sevärdhet. Kanske inte på grund av sin skönhet; röset är en stor gulmålad betongklump i en sjö. Men det är ändå en intressant plats att ha varit på; Sveriges nordligaste punkt!

 

%d bloggare gillar detta: