Som Pelle (Friluftsliv 2.0) skrev på den nya friluftsportalen Outdrr.com är det väldigt lätt att ta sig ut och börja vandra. Det finns vandringleder i stort sett överallt i Sverige, även nära dig! En av dessa leder ligger på Jäverön som är en liten ö  i Vänern, strax öster om Karlstad. Här finns en kortare slinga på 3 km och en lite längre led som är 17 km lång. Igår tog vi oss ut på ön för att njuta av naturen i den fina vårvinterdagen, och passade även på att testa vår nya utrustning inför sommaren.

 

Jäverön

Jäverön är en ganska liten ö, cirka 900 hektar stor. Den har en varierad natur; en stor del av ön är täckt av barrskog som är relativt hårt brukad, men här och där finns fin hällmarkstallskog, naturliknande granskog, lövsumpskog, aspskog och ädellövskog. Dessutom bedrivs jordbruk på Jäveröns gård och kor, hästar och får betar och håller hagar och strandängar öppna. Den långa leden som går runt hela ön passerar alla dessa naturtyper. Leden är bra markerad med orangefärgade märken på träd och stolpar, och när man kommer till en intressant naturtyp finns informationstavlor. Förutom att gå igenom skog och ängar går leden ut till klippiga strandkanter vid några tillfällen, och här finns det iordningsställda vindskydd och eldstäder. För att ta sig ut till Jäverön åker man normalt sett färja, men nu på vintern när isen ligger promenerar man över (eller tar bilen på vintervägen). Susanne och Anders, som arrenderar gården av kommunen sköter också färjetrafiken melan Herrön och Jäverön och kaféet på sommaren (gilla den på Facebook för dagsfärska nyheter). Både den korta och långa leden utgår från färjelägret, där det också utgår en cykelled. Här är en länk till en karta över lederna på ön (pdf-fil).

 

Vintervandring

Vi har varit på Jäverön några gånger tidigare, men då alltid på sommaren. Då får man samsas med kor på vandringsleden, då den går genom hagarna på vissa ställen. Nu på vintern såg vi istället spår efter harar och rådjur på stigarna som leden följer. Det är intressant att uppleva områden under olika årstider. Jäverön är mycket vacker även under ett snötäcke. Det går också bra att vandra på lederna när det är snöigt. Inne i skogen är snötäcket inte så djupt, men det blev lite pulsning på några ställen. Fikapaus med kaffe och tunnbrödsrulle tog vi uppe på en utsiktplats, där man kunde se in över Karlstad. Här fick vi också se ett vårtecken, en grågås flög förbi och trumpetade. Vid öns södra ände tog vi en lite längre lunchpaus, där vi gjorde upp en mysig brasa för att grilla korv. Ved fanns färdighuggen på plats, väldigt välordnat!

 

Utrustning

Det här var den första lite längre promenaden som vi gjorde med våra nya kängor. Resultatet var mycket positivt. Vi upplevde våra nya Lundhagskängor som mycket bekväma; även efter en och en halv mils vandring mådde fötterna bra. Vi hade läst att dessa kängor kräver att man går in dem relativt länge, men för oss har de passat bra direkt. Kängorna upplevs också mindre klumpiga än våra tidigare skodon.

En annan utrustningsdetalj som vi har köpt in för att testa är ett sittunderlag: Therm-a-Rest Lite Seat. Det väger 90 gram, lagom lätt. Det är uppblåsbart vilket gör att man kommer upp lite från underlaget, man kan också tänka sig att kunna använda denna som huvudkudde i tältet. När vi jämförde med vår tidigare ”sittlapp” kändes den också mer isolerad. En nackdel är dock det ganska höga priset.

Ett sista nyinköp är en portabel väderstation: Kestrel 4500. I denna finns en termometer, en barometer (lufttryck), en hygrometer (luftfuktighet) och en anemometer (vindhastighet). Dessutom har den en inbyggd kompass så att den kan känna av vindriktning, och den räknar ut upplevd temperatur efter kyleffekten (från vinden). Vi testade den igår, och det fungerade bra. Igår blåste det upp till 7 m/s ute på isen. Det var skönt att turen går inne i skogen, det var ganska varmt: 7 °C.

%d bloggare gillar detta: