Själva vandringsresan är ju en paus i sig. En kort tur är en paus från vardagen, en längre tur är en paus i livet där man tillåter sig själv att ”förlora tid” och inte vara effektiv. Under vandringen är pauserna också viktiga, som ett tillfälle för återhämtning och för att upptäcka den natur som vi vistas i. Det finns flera faktorer som gör att våra gemensamma vandringar går bra, men en avgörande faktor som gör att vi inte går på varandras nerver för mycket är vårt inarbetade paussystem. Vi har utvecklat ett slags ”körschema”, där olika sorters pauser förekommer. Idag skriver vi om våra pauser och om en ny grej i vår utrustningslista, Thermarest lite seat, som C. fick i födelsedagspresent här om dagen.

 

Pausa – vandra

Vi följer en slags regel med 50-55 minuters gående och en liten paus på fem minuter, för att gången därpå kunna stanna lite längre, fika ordentligt och titta sig lite omkring. Vi kör också längre lunchpauser och middag vid tältlägret och kortare pauser. Så här tänker vi:

Mikro-pauser

Den här pausen förekommer ofta i början av dagen. Efter ett några minuter märker man att något inte stämmer med ryggsäcken, att skorna inte är tillräckligt åtdragna, att det finns ett klädesplagg för mycket, eller för lite osv. Dags att justera med andra ord. Det är en quick fix som gäller, och så är man på G igen. En annan kort paus som förekommer under hela dagen handlar om att dricka från en bäck, stanna en kort stund för utsikten eller för att man hittar intressanta föremål, blommor eller djur att observera. Där passar vi på och kollar att den andra mår bra och är på gott humör. C. använder mobilkameran för att ta snabba shots. Vi behåller ryggsäcken på, avlastar kanske om det fins någon sten att vila på och efter denna mikro-paus… on the trek again!

5 minuters- pauser ”refill”

Efter 50-55 minuter tar vi en paus på fem till tio minuter. Här tar vi av ryggsäcken, äter kanske en näve nötter och dricker lite. C. passar på att ta kort med systemkameran. Dessa pauser är också lämpliga kiss-pauser. Sedan drar vi på oss ryggorna och… on the trek again!

Fika-pauser

Efter drygt två timmars vandring är det dags för en lite längre paus där man kan ta av ryggsäcken och kängorna! Sittdynan tas fram, liksom köket och kaffet kokas. Vi fyller på energiförrådet med kakor eller hemgjorda powerbars. Samma sysselsättningar som vid de kortare pauserna, fast med mumsig fika på köpet. Sedan… on the trek again!

Längre pauser

Två större pauser finns planerade i varje vandringsdag: en lång paus för lunch och sedan lägerresning inför kvällen. På kvällen gör vi en massa saker förutom att slå läger. Vi lagar middag för kvällen, vi brukar passa på att tvätta oss. Ofta tittar vi oss omkring i omgivningarna på en liten kvällspromenad. Ibland om väder och platsen tillåter gör vi i ordning en liten brasa. Innan natten kommer brukar vi läsa och skriva dagbok, samt planera för morgondagen. Efter nattsömnen går vi upp och lagar frukostgröten innan vi packar ihop tält och packning. Snart är vi… on the trek again!

 

Thermarest lite seat

Vi har fått tillfälle att prova Thermarest lite seat, ett stort men lätt, uppblåsbart sittunderlag. Det väger 90 gram, är 28 cm x 38 cm och har en tjocklek på 3,8 cm när den är uppblåst. Lite seat finns i fyra olika kulörer: knallgult, som matchar liggunderlagen och som verkar vara lättast att få tag på i Sverige samt orange, plommonlila och rött. Numera har vi en gul och en orange, så kan vi hålla ordning på vems som är vems. Thermarest lite seat är ganska (för?) dyrt för ett sittunderlag, men rumpan blir inte våt och man sitter riktigt skönt på det. Att den dessutom kan användas som en kudde på natten gör att det troligen kommer att följa med på Gröna Bandet-äventyret! Sittunderlaget är bra att ha, inte bara under stjärten vid fikapausen och som huvudkudde. Den är också användbar i absiden, som är den del av tältet som är utanför innertältet. Där finns inget tältgolv, och ibland är underlaget blött. Då kan det vara skönt att ha ett underlag att ställa knäna mot när man ska rota i ryggsäcken.

 

%d bloggare gillar detta: