Det är nu tre månader kvar till starten vid Grövelsjön. Planeringen för vår Gröna Bandet-vandring har pågått länge, men än finns det mycket kvar att förbereda. När vi väl är där är det för sent, så vi har ingen tid att förlora. Dagens lista innehåller 10 saker som vi ska göra innan vi kör igång.

 

1. Laga mat

Än så länge har vi inte ordnat någon mat till turen. Det är nästa stora planeringsprojekt. Först ska vi bestämma vilka middagar vi vill ha, sedan är det dags att dra igång mattorken, torka ingredienser och paketera ihop lagom stora middagspåsar. I ”matlagningen” ingår även att köpa lunchsoppa, knäckebröd, grötgryn, ris, pasta, pulvermos, mjölkpulver, choklad, nötter och allt annat som vi äter.

 

2. Väga

En annan stor grej som vi pysslar med innan tur är att väga in utrustning. För att vandringen ska bli behaglig kan man inte bära med sig hur mycket som helst: Vår smärtgräns ligger någonstans vid lite drygt 20 kg. I det ingår allt: Själva ryggsäcken, tält, köksutrustning, mat, kläder och alla andra prylar. Blir det för tungt måste vi skära ner och tänka om.

 

3. Slå in paket

Vi kan inte bära med oss mat för 10 veckor, det skulle bli alltför tungt! (Se punkt 2 ovan.) Istället tillåter reglerna för Gröna Bandet att man gör oordning paket med mat och lite annat smått och gott och skickar upp i förväg, lämpligtvis till platser där vi går förbi ett samhälle av något slag. Innan vi ger oss iväg måste vi färdigställa dessa paket och skicka iväg dem mot depåerna.

 

4. Kontakta depåer

Dessa paket kan man ju inte skicka ut i paketrymden utan någon avsändare, utan de måste ju ta vägen någonstans. Det innebär att vi måste kontakta till exempel en affär eller en fjällstation vid depåplatserna för att komma överens om att vi kan skicka paket dit och att paketet kan ligga snällt och vänta där tills vi går förbi. I samband med detta kan vi passa på att kolla upp lite om boende på de olika ställena, vid depåerna tänker vi nämligen ha våra vilodagar.

 

5. Fixa resor

Att vandra är ju trevligt, men för att komma till starten måste vi köpa oss en resa dit. Resa till Grövelsjön gör man med buss från Mora, och dit kan man ta sig med tåg, även om det verkar krävas en hel del byten. Vi räknar med en dags resa. Hemresan är också ett kapitel för sig. Från Treriksröset får man ta sig till Kilpisjärvi som är närmaste ort inne i Finland. Här har man två val: Första valet innebär buss till (finska) Karesuando, gå över till Sverige, buss till Kiruna, tåg. Problemet är tidszoner och annat som gör att bussarna inte är synkade med varandra, och man blir fast först i Kilpisjärvi, sen i Karesuando. Det andra alternativet är att åka norrut från Kilpisjärvi upp till norska Tromsø och sedan flyga ner till Oslo och byta till tåget där. Här krävs en hel del efterforskning från vår sida, särskilt eftersom vi inte kan säga exakt när vi kommer att komma fram till målet.

 

6. Testa utrustning

Vi måste kolla upp alla utrustningsdetaljer så att allt håller som det ska. Vi vill ju inte starta vandringen med att prylarna ska gå sönder. En del utrustning är redan utbytt och nyköpt (t.ex. nya kängor), annat var nytt förra året och håller än (tältet). Christophe funderar lite på om han ska köpa ny ryggsäck. Det är inte lätt…

 

7. Lära oss att blogga…

…med bloggappen till iPad:en som vi har tänkt ha med oss för att kunna ge lite rapporter när vi kommer till uppkopplade ställen. Det ska väl inte vara så svårt, men vi måste ha koll på alla detaljer innan avfärd. Hur laddar vi upp bilder till exempel (för det vill ni väl se?).

 

8. Gåträna

För att inte vandringen ska bli alltför jobbig behöver vi träna, det vill säga vandra mycket. Redan nu är vi ju ute och går mycket på helgerna, och så småningom kommer vi att gå med lite mer packning för att träna upp oss. Vi har också tänkt oss gå en liten tur på Bergslagsleden under sena våren som en uppvärmningstur.

 

9. Fixa hemma

Eftersom vi ska vara borta från hemmafronten i drygt två månader finns det en hel del praktiskt som måste ordnas: Räkningarna måste vara betalda eller föras över på autogiro. Dessutom måste vi hitta någon eller några som kan komma och titta till lägenheten emellanåt, vattna blommorna och flytta posten från dörrmattan.

 

10. Klargöra reglerna

Vita och Gröna Bandets regler är få och enkla. Men vi kommer ändå att behöva mejla arrangörerna för att få lite ytterligare klarhet. Vilka fjällsjöar får man åka över med motorbåt? Hur mycket godis kan man handla så att det fortfarande gäller som kompletteringsinköp? Blir man diskvalificerad om man inte duschar vid depåerna?

%d bloggare gillar detta: