Den andra rätten är färdigtorkad. Den här gången bjuder vi på ytterligare en vegetarisk rätt: Linsgryta med smak av saffran, som vi äter till couscous. Saffran är en bra krydda att ha med på vandringen, det behövs ytterst små mängder för att ge smak åt grytan. Couscous är praktiskt och snabbt att tillaga. Den här linsgrytan är god och smakrik, samtidigt som ingredienserna är lättorkade. Linser som man köper torkade behöver man inte tillaga hemma, de går fort att få färdiga ute i naturen.

 

Recept på linsgryta

För 2 personer

2 dl torkade röda linser
1 äpple
1/2 zucchini
1/2 aubergine
1/2 pkt saffran

2 dl couscous
2 msk olivolja
salt, peppar

Hemma:

Torka äpple, zucchini och aubergine (se nedan). Paketera i en påse eller vakuumförpacka.

Vid ättillfället:

Blötlägg linserna och de torkade grönsakerna. Vänta tills torrvarorna har sugit åt sig vatten.

Koka upp vatten till couscousen, det går åt ungefär samma mängd vatten som couscous. Slå över det kokande vattnet över couscousen och låt dra medan du gör klart linsgrytan.

Ett tips är att paketera couscous i portionspåsar innan vandringen så att du slipper mäta, och släpa med dig onödigt mycket couscous. Vi brukar också salta och peppra couscousen hemma innan paketeringen så att det redan är klart.

Koka upp och låt koka tills linserna är mjuka. Blanda i saffran, och smaka av med salt och peppar. Blanda i olja i couscousen och servera med linsgrytan.

 

Siffror

Pris: ca 21 kr/port (inkl. el- och förpackningskostnad)
Energiinnehåll: 3038 kJ/port (726 kcal)
Vikt: ca 180 g (+ olja och kryddor)

Även vår linsgryta har jämförbart energiinnehåll eller till och med lite högre än en jämförbar frystorkad portionspåse, den är lite tyngre (ca 40 g) medan priset är betydligt lägre.

 

Att torka zucchini och aubergine

Både zucchini och aubergine innehåller mycket vatten och torkas enkelt. Skär i tunna, jämna skivor. Ber ut på torkollor eller plåt och torka i 50 °C tills skivorna är helt torra. Vi använder en mandolin för att få jämna skivor. Det fungerar inte så bra att använda de tunnaste skivorna man kan göra, för då går de bara sönder när man torkar dem. 2 mm är lagom. Det är också bra att torka aktivt, det vill säga att gå till torkapparaten med jämna mellanrum och titta till sina skivor. Dels blir de snabbt mycket mindre, och man kan flytta ihop dem och börja torka andra saker, dels så fastnar de lätt i underlaget.

 

Att torka äpple

En del saker går bra att lufttorka. Äpple som ingår i vår linsgryta är en ingrediens som vi brukar lufttorka. Skala äpplet om så önskas och ta bort kärnhuset genom att göra ett hål tvärs igenom äpplet. Skär i tunna skivor, men se upp så att de inte blir alltför tunna, 3 mm är lagom. Då har du skivor med ett hål i varje skiva om du har gjort rätt. Dessa skivor träs upp på en tråd och får hänga i taket tills de torkar, det brukar ta några dygn. Äpplen innehåller en del socker och blir inte stenhårda när de torkar, utan sega som läder. Om man tycker att det är tråkigt att äppelskivorna blir bruna av luften kan man blanchera dem innan torkningen, vilket betyder att man doppar dem i kokande vatten eller slår över kokande vatten över äppelskivorna i ett durkslag. Till linsgrytan brukar vi inte bry oss om detta, eftersom den ändå blir gul av saffranet. Här är en bild på E. som hänger upp äppelskivor på ett snöre i taket.

Äppletorkning pågår

Nu är två rätter klara och båda dessa är vegetariska. Det beror på att vi har börjat att torka grönsaker. Rätterna som följer kommer dock att innehålla både kött, fisk och fågel. Tretton rätter kvar att torka…

%d bloggare gillar detta: