Fjällmat är en nyutgiven bok av författaren Eric Tornblad som innehåller 84 recept på lätt och energirik mat som passar på till exempel en fjällvandring. Boken kom ut i samband med Vildmarksmässan 2014 där vi kunde växla några ord med Eric. När vi vandrade på Bergslagsleden under Kristi himmelsfärdshelgen provade vi tre av recepten i boken, och vi ska berätta om dessa här.

 

Fjällmat och Eric Tornblad

Författaren Eric Tornblad har tidigare gett ut en bok på Calazo förlag som heter Torka mat. Den boken är en jättebra bok för den som vill börja torka sin egen mat för vandringsturer, där författaren går igenom olika torkmetoder, hur man bär sig åt med olika typer av råvaror och en hel del recept på olika maträtter, utifrån vilka råvaror som är huvudingrediens i boken. Den här boken har vi sedan tidigare och har använt oss av för matlagningen inför tidigare vandringar, bland annat Gröna Bandet 2013. Vi har skrivit lite om detta tidigare på hemsidan och Eric har uppmärksammat detta, så när han nu skulle ge ut sin nya bok kontaktade han oss och frågade om vi ville läsa lite utkast till boken och testa lite recept, och det ville vi naturligtvis. Som tack för hjälpen skickade Eric boken till oss.

Fjällmat fokuserar mer på recept än den tidigare boken, men det finns även här några inledande kapitel med lite tips och trix. För varje recept i boken är det uträknat vad varje portion väger och hur mycket energi en portion innehåller, värdefull information för vandraren. Varje recept illustreras också med fina bilder. Det är många olika typer av maträtter, med spännande smaker. Man kan göra mycket mer med torkad mat än vad många tror. Boken är uppdelad i kapitel efter hur lång tid rätterna tar att tillaga på fjället, vilket är praktiskt då man har olika mycket tid och ork på kvällarna beroende på hur länge man vandrat och hur vädret är. Det finns också kapitel om frukost, efterrätter, att baka på fjället och om energikakor. De tre recept som vi valde att pröva på vår långhelgsvandring var sesamwok på nötkött, köttpiroger och pastasallad med kapris och oliv, massor med spännande recept kvar att prova till sommaren.

 

Sesamwok på nötkött

Det här är en rätt som tar ganska mycket tid att förbereda hemma, i och med att det är kött i rätten. Ingredienser att torka är förutom kött också några olika sorters grönsaker där vi valde att torka paprika och morötter. Kött som ska torkas måste först marineras ordentligt, jag brukar skära köttet i tunna skivor och lägga i marinad över natten. Marinaden ska inte innehålla något fett, men man kan använda vin och/eller soja, salt, socker och kryddor. Eftersom den här rätten är asiatiskt inspirerad passar det nog bra att marinera den med soja, salt och socker, vitlök, chili och kanske ingefära. Vi gjorde mer som vi brukar göra, vilket i slutändan ledde till att köttet inte riktigt passade in i rätten. Morötter och paprika är enkelt att torka, bara skär i tunna skivor – gärna med mandolin – och torka på. Dessa ingredienser paketeras i en påse, i en annan har man sesamfrön, man behöver också ta med sig lite teriyakisås (vi hällde över lagom mängd i en liten plastflaska) och olja. Till woken serverar man nudlar. Ute i skogen var rätten enkel att tillaga. Bara att värma vatten och hälla på de torkade ingredienserna som fick svälla en stund, sedan koka nudlar, blanda ihop alltsammans med olja och teriyakisås och som en sista finish på med sesamfröna. Rätten var god och mättande, ännu godare hade den som sagt blivit med marinering som överensstämmer bättre med det asiatiska temat. Ett litet minus är att man måste plocka med sig teriyakisås, men Eric tipsar i boken att man kan vakuumförpacka såsen i en vakuumpåse, så slipper man släpa på en tom flaska resten av vandringen.

 

 

Köttpiroger

Om förra receptet kräver lite mer förberedelser hemma så är det här receptet enklare att förbereda, men lite mer arbetsamt vid själva tillagningen. Vi tycker dock att det är roligt att hålla på och pyssla med matlagning under kvällarna, så det gör oss ingenting. Eftersom det kan ta en stund att laga till den här rätten tipsar Eric i Fjällmat om att man kan spara den till slutet av vandringen, då man kanske har mer koll på hur mycket gas man har kvar. Vi gjorde i stället pirogerna på aluminiumfolie på elden; det finns så fina eldstäder och möjligheter till lägereld när man vandrar på Bergslagsleden. Förberedelserna hemma är som sagt ganska enkla. Gör köttfärssås (tillsätt inget fett) – torka den i ugnen (50 °C). Degen är bara mjöl, salt och bakpulver i en påse. Här är det lite mer pyssel när rätten ska tillagas: Medan köttfärssåsen ligger i blöt blandar man i vatten i påsen med mjölblandningen och knådar till en deg. Sedan formar man runda plattor av degen, lägger en klick köttfärs i mitten och formar sedan piroger. Dessa ska då sedan enligt Fjällmat kunna stekas på friluftskökets stekpanna, men vi använde oss i stället av aluminiumfolie som vi smort in med ghee innan vi la den över elden. Ghee är skirat och kokt smör, vilket håller sig längre utan att härskna. Recept på ghee finns också i Fjällmat. Stek på bägge sidor tills pirogerna får en fin färg. Det här var riktigt gott och lyxigt. Kanske lite i pyssligaste laget med gasköket. Det var praktiskt att kunna steka flera i taget. Vi kan också tillägga att vi gjort alldeles för mycket köttfärsås, det går bara åt lite per pirog. Men det åt vi istället till lunch dagen efter.

 

 

Pasta med kapris och oliver

Sista rätten från Fjällmat som vi provade var pasta med kapris och oliver. Det finns flera olika rätter både i Fjällmat och i den tidigare boken Torka mat som är helt vegetariska. Förberedelserna hemma var att hacka oliver och att torka dessa tillsammans med lite kapris och senap. Att torka senap är enklare än vad det kanske låter, det är bara att bre ut tunt på ett bakplåtspapper och låta torka i ugn. Efteråt blir senapen seg som en hud, och man får riva sönder den i mindre bitar. Till detta hackas soltorkade tomater och så blandar man i lite kryddor. Tillagningen var också enkel, lägg olivblandningen i blöt medan pastan kokar (vi hade med oss capellini, tunna spagetti som kokar färdigt på tre minuter). Sedan blandas allt med lite olja. Rätten blev ganska salt, men mycket smakrik och god. Nästa gång vi gör den kommer vi nog öka på mängden kapris något så att den smaken framträder lite tydligare. Enkel rätt att fixa, både hemma och ute!

 

Pasta med oliver och kapris

Pasta med oliver och kapris

 

Summering

Vi tycker att Fjällmat är en bra receptbok för den som redan har lite vana att torka din egen mat, men vill ha flera recept. Den är också en jättebra inspirationskälla för den som vill experimentera, recepten är ganska fria och behöver inte följas till punkt och pricka om man inte vill det själv. Till den som vill komma igång med mattorkning och känner sig osäker på torkmetoder är boken inte så ingående, utan där rekommenderar vi istället Eric Tornblads tidigare bok Torka mat.

 

%d bloggare gillar detta: