Startpunkt: STF Kaitumjaure fjällstuga
Slutpunkt: Muorki
Datum: 23/7 2017
Sträcka: 7 km + 8 km

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/2017-07-23.gpx”]

Morgon vid Kaitumjaure

Idag sover vi tills vi vaknar av oss själva i stugan. Vi har en kort väg att gå och behöver inte skynda oss. Vi stiger upp och fixar frukost, gör oss själva i ordning, städar och gör oss klara. Sedan istället för att traska iväg direkt bestämmer vi oss för att först utforska omgivningarna. Först går vi till Kaitums playa, som ligger vid Tjäktjajåkka. Vattnet forsar här ner genom en kanjon av ljusa klippor, men på ett ställe brer vattendraget ut sig lite och bildar en lugnt område. Intill detta finns också en fin liten skyddad strand. Här skulle det passa bra att bada om man var på badhumör. Det är vi inte direkt nu, så vi stannar en stund för att fotografera och njuta innan vi går vidare. Nästa mål är Kaitumjaures delta nere vid sjön. Vi följer en stig intill jåkken tills vi kommer ner till deltaområdet som är mycket vackert. Tät snårig växtlighet blandat med öppna våtmarkspartier. Det sägs att det brukar gå stora älgar här och beta ibland, men de enda djur vi möter idag är myggor.

Mot Muorki

Nu går vi upp till stugan igen och säger hej då till stugvärdarna. Dags att vandra vidare. Vi fortsätter på Kungsleden åt sydväst genom björkskogen. Det är en solig och vacker dag och det är varmt och svettigt. Målet med dagen är att gå upp till platån Muorki mitt emellan Kaitumjaurestugan och Teusajaurestugan där vi ska tälta. Till en början följer leden Kaitumjåkka en dryg kilometer genom skogen. Sedan går vi över en hängbro till andra sidan jåkken där kalfjället öppnar upp sig. När vi kommit över bron träffar vi på den tyska familjen som vi träffade i Alesjaure några dagar tidigare. De har tältat här vid brofästet, och vi stannar en stund och pratar med dem innan vi fortsätter vår vandring. Snart börjar det luta uppför mot platån som vi är på väg till, men vi upplever inte lutningen som så särskilt farlig eller backen som så särskilt lång: Plötsligt är vi uppe på platån Muorki!

Lat eftermiddag

Här uppe på platån är det fin utsikt åt nordöst där man anar Kebnekaisefjällen och åt sydväst där man skymtar Sarektjåhkkåmassivets toppar. Väster och öster om leden ligger ett par lägre fjäll som gör att man går som genom en mycket bred dal. Muorki är väldigt grönt och fint, men underlaget är buckligt och det är inte alldeles enkelt att hitta en bra tältplats. Men vi har gott om tid och ägnar en ganska lång stund åt att ströva runt innan vi hittar en bra plats där vi kan slå upp vårt tält intill en liten bäck. När vi fått upp vårat tält lagar vi lite lunch. Sedan går vi in en stund i tältet och läser och sover lite. När vi vilat ut går vi upp och tar oss lite kaffe och börjar att planera kvällens aktiviteter.

Slieknjamačohkka

Den högsta toppen vid Muorki är Slieknjamačohkka, 1 482 möh. Bergstoppen är den västraste toppen i Kårsatjåkkamassivet, som ligger här öster om Kungsleden. Härifrån tror vi att vi kan få god utsikt både norrut och söderut och förhoppningsvis även ner i den djupa Teusadalen som ligger precis söder om Muorki. Vi packar vår lilla toppturssäck och ger oss av. Vi väljer att gå in en bit i dalen Livamvággi och gå upp på bergets flackare nordsida. Det visar sig vara ett enkelt berg att bestiga, det är inte brant och när blockmarken börjar är stenarna små och enkla att gå på. Själva toppen av Slieknjamačohkka visar sig vara en stor och avrundad topplatå. Det är ett fint röse längst upp där vi sätter oss och fikar lite och njuter av den vackra utsikten som är fin åt alla håll. Bäst när vi sitter där hör vi hur det knäpper och klickar. Det är två rentjurar som kommer upp på topplatån, kanske för att kolla på utsikten? (Det finns inte mycket växtlighet att äta här uppe). Utsikten över Teusadalen är dock inte lika bra som vi hoppats, den är för djupt nedskuren för att vi ska den i hela sin längd, men lite kan vi se i alla fall. När vi sett oss mätta börjar vi nedstigningen. Några större snöfält gör att vi kan glida lätt nedför. När vi kommer tillbaka hem till tältet är det mycket mygg, så vi fixar en eld som vi sitter och myser vid innan det är dags att knyta sig.

%d bloggare gillar detta: