Startpunkt: Lill-Skarven
Slutpunkt: Stor-Mittåkläppen
Datum: 19 juni
Sträcka: 23 km

< Till dag 3
Till dag 5 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2013-06-19 Lillskarven – Stor Mittåkläppen.GPX”]

Morgon dag 4

Morgon dag 4. Utsikt över Svalåtjärn.

Renskällor

När vi vaknar hör vi regndroppar mot tältduken. Vi tar mot till oss och går ut, och det visar sig att det bara är lätt dugg. Under tiden vi gör oss klara slutar duggandet och det börjar spricka upp. Vi hör ljudet av klockor, måste finnas renar i närheten. Mycket riktigt ser vi små grupper av renar flera gånger längs leden när vi vandrar mot rastskyddet Svalåtjärn. Vandringen är lättsam och utsikten vacker. Framme vid raststugan upptäcker vi att den är upptagen av några som övernattat där, men vädret är fint nu så vi sätter oss på klipporna utanför stugan och njuter av lite fika med utsikt över en liten tjärn. En liten flock med vajor och kalvar kommer fram och betar lite på andra sidan tjärnen innan de bestämmer sig för att bli lite rädda och springa iväg.

 

Våffelbruk

Vi fortsätter vår vandring upp mot Kariknallarna där det ligger ett våffelbruk. Hoppas att det är öppet! Stigen går i uppförsbacke upp till ett krön där vi kan se våffelstugan. Det ser väldigt stängt ut, men vi går ändå fram och kollar. Visst är det stängt; när vi sitter utanför och vilar kommer ägaren åkande på fyrhjuling med grejer till serveringen. De öppnar först på söndag. Ingen våffla idag då. Kaffe har de också slut på, annars hade vi nog fått lite. Det är i alla fall väldigt vacker utsikt härifrån över Bruksvallarna, som ligger nere i dalen. Vi går vidare längs leden som passerar ett område där det ligger kvar mycket snö, så vi får gå i den vattensjuka marken under snökanten. Återigen stöter vi på en renflock som tittar på oss från sin position uppe på snöfläckarna. Leden går sedan ner mot Bruksvallarna. Vi stannar vid en jokk för lunch, och medan vi äter passerar en stor mängd renar. Det måste vara renarnas dag idag.

 

100 km

Efter lunch går vi ner till stugorna nere vid Bruksvallarna. Därifrån går leden brant upp på Ramundberget. Solen gassar på och vi blir riktigt varma. När vi närmar oss liftarna visar GPS-klockan att vi har vandrat 100 km sedan Grövelsjön, och vi stannar vid Kvarnbäckstjärnen för att fira med lite fika. Vi känner oss riktigt nöjda med oss själva. Efteråt går vi ner i slalombackarna till Ramundberget, det är brant och ganska jobbigt att gå nerför. Nere i den lilla skidorten känns riktigt dött, det är bara vi här. Vi hade egentligen tänkt att stanna i natt, men eftersom vi ligger lite före vill vi fortsätta för att inte få så långt till Helags imorgon. Men vi går i alla fall in på Fjällgården där vi, trots att de egentligen inte öppnat för säsongen, får köpa glass och tvål, som vi inte har haft eftersom Emil glömde tvålen i Grövelsjön. När vi ätit upp vår glass letar vi rätt på bron över Ljusnan, som är den första riktiga älven vi passerar, även om den inte är särskilt bred såhär långt upp. Leden gick sedan en bit längs älven innan den gick brant uppför Mittåkläppen. Varmt och jobbigt, och en hel del mygg här nere i skogen. Men vi får snart lön för mödan när vi kommer upp till trädgränsen och stigningen planar ut. Det är fin utsikt över Ljusnandalen, som dock förstörs lite av skidbackarna nerför Ramundberget. Vi fortsätter några kilometer tills vi hittar en fin tältplats vid en bäck. Här slår vi läger, gör mat och tvättar oss, med tvål! Det börjar regna, så då passar det bra att krypa till kojs.

 

%d bloggare gillar detta: