Startpunkt: Bro ca 1 km norr om Servvejávrrie
Slutpunkt: STF Fjällstuga Aigert
Datum: 21 juli
Sträcka: 25 km

 

< Till dag 35
Till dag 37 > 

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2013-07-21 servejávrie – Aigert.GPX”]

Morgon dag 36

Morgon dag 36 vid bron

 

Blåsigt till Servestugan

Frisk vind och regn till och från under natten har gjort det svårt att sova. Det får bli frukost i tältet. När vi går ut är det bara blåsigt, men det hänger regn i luften och regnkläderna åker på ändå. Vi passerar bron och sedan bär det svagt uppför upp på Servvetjåhkka. Där uppifrån får vi en fin vy framåt mot fjällen vi ska upp på senare idag. Ner i björkskogen igen på andra sidan Servvetjåhkka, lite halt på stenarna så vi får ta det försiktigt. Strax innan Servestugan har någon satt upp en skylt ”Have a nice day”. Tack! Vi kliver in i stugan, vi har ju nämligen ett uppdrag. När vi var i Viterskalsstugan för två dagar sen gav stugvärden Göran oss ett brev att ta med till nästa stuga. Han hade varit i Hemavan och köpt frimärken till hela Vindelfjällsstugsystemet, och därför ska vi gå in i varje stuga och lämna en karta med frimärken. Och sen är det ju dessutom trevligt att gå in och snacka lite med stugvärdarna på de olika stugplatserna. Servestugans stugvärd var en trevlig kille som hade varit stugvärd på massa olika ställen, stugor som vi varit vid och stugor som vi kommer komma till, så han hade massor att berätta. Annars är det ganska vanligt att stugvärdar är många år på samma ställe.

 

Upp på fjället

Vi äter lite korv och nötter på farstutrappan medan två killar ger sig av springandes från stugan. Sedan är det vår tur, men vi går som vanligt vi. Vi går ett par kilometer genom björkskogen till vi kommer till bron över Servvejuhka. Bron är placerad precis vid ett vattenfall, och vi tar av oss säckarna och går ner för att beundra fallet. Efter detta är det uppförsbacke genom björkskog. På den här platsen har björkmätarlarver härjat två år i rad i slutet av 70-talet, vilket fick till följd att de flesta björkarna dog. Numera är därför björkskogen mycket gles och det ligger döda trädstammar och stubbar här och där. Så småningom kommer vi upp till en platå uppe på Vuomatjåhkka. Härifrån har man en fantastisk utsikt över Ammarfjället på andra sidan dalen. Efter en fin vandring över platån kommer vi fram till raststugan Vuomatjåhkka där vi lagar lunch. Under lunchpausen spricker molnen upp lite och på eftermiddagen tittar solen fram lite då och då, även om det fortsätter att vara ganska blåsigt. Ett litet utförslut tar oss ner till ett flackt område där vi möter lite andra vandrare: En familj och ett par med hundar som skällde och skällde på en flock renar som springer omkring i panik.

 

Fjällvandrare från Nepal

Vi kommer till stigskiljet där man kan välja att gå mot Norra Fjällnäs. Efter detta är det brant uppför till raststugan Juovvatjåhkka. Här är Kungsledens högsta pass söder om Tjäktjapasset, så vi är ganska högt uppe. På väg upp möter vi ett par utländska killar, och ner vi stolpar in i raststugan sitter en annan utländsk kille på den ena britsen och på den andra ligger en tjej. Vi pratar lite med killen och det visar sig att de två i stugan och de vi träffat förut har åkt ända från Nepal för att vandra i de svenska fjällen. Vi bjuder nepaleserna på lite choklad innan vi vandrar vidare. Leden går lite högt ett tag och det är ganska stenig vandring, men fina vyer. Vi går runt ett krön och kommer till en plats med en hänförande utsikt över Stuor-Ájgart och fjällen på andra sidan dalen. Nere på platån framför berget springer en flock med renar och vi ser också två vandrare (med en lösspringande hund!).

 

Aigertstugan

Sen har vi bara de sista kilometerna fram till Aigertstugan kvar. Vi ser stugan tidigt, men leden gör en lång krök runt ett stort myrområde. När vi kommer fram till stugan får vi en överraskning: på dörren sitter Karlstadssolen upphäftad. Det visar sig att stugvärden Bengt också kommer från Karlstad. Han har varit stugvärd länge och är alltid här i Aigertstugan på sommaren och på vintersäsongen är han i Gåsenstugan i Jämtland (där vi firade midsommar). Bengt visar oss var saker och ting finns här vid Aigertstugan. Vi är de första gästerna här i kväll så vi får välja rum (vi sover inne i natt) och bokar dessutom bastutid. Vi handlar godis, efterrättspulver och folköl i butiken innan det är dags för tvagning och bastu. Någon finurlig person har utformat ett system med ett duschmunstycke kopplat till en hink som man kan hänga i en krok i taket i tvättrummet. Tillsammans med vattnet som värms upp inne i bastun kan man därför få en varmdusch. Så härligt! Bastun i Aigertstugan är också mycket trevlig och kan rekommenderas. Bengt har nämligen donerat ett fönster så att man har en fantastisk utsikt över Stuor-Ájgart från bastulavarna. Det är underbart att njuta av en öl i bastun efter en dags vandring. Efter att vi gjort oss rena är det dags att laga middag. Idag även med efterrätt. Christophe får hjälpa Bengt med hans mobiltelefon. Sedan tar vi en liten kvällspromenad upp på höjden bakom stugplatsen. Härifrån har man fin utsikt ner mot Ammarnäs och över Ammarfjället. Det är en vacker kväll när fullmånen går upp över fjälltopparna.

 

%d bloggare gillar detta: