Startpunkt: Gäddede camping och stugby
Slutpunkt: Storbäcken
Datum: 9 juli
Sträcka: 25 km

 

< Till dag 23
Till dag 25 >

[map style=”width: auto; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”ROADMAP” gpx=”https://letrek.se/wp-content/uploads/2013-07-09 Gäddede – Storbäcken.GPX”]

Morgon dag 24

Morgon dag 24

 

Morgon i Gäddede

Första dagen på en ny etapp, så idag regnar det naturligtvis. Vi går upp och gör oss i ordning, äter frukost av rester från ICA-köpet häromdagen, packar ryggsäckarna och städar ur stugan. Sedan är det dags att gå in i receptionen för att ta adjö. Där är kontrollanterna tillbaka för att inspektera köket, så det är full snurr. Vi skriver i gästboken innan det är dags att vandra iväg, tack för den trevliga vistelsen Gäddede! Vanligtvis kan man vandra över dammen här, men i år är den vägen stängd för renovering, så vi får snällt vandra runt, genom centrum. Det blir någon kilometer extra, men vad gör väl det?

 

Brattli

Vi får vandra en liten stund på Vildmarksvägen, som är känd för att den går över kalfjället vid Stekenjokk, men snart tar vi av på grusvägen upp mot den gamla skidstationen Brattli. På väg upp dit åker de två inspektörerna förbi; de ska väl se om det försiggår någon restaurangverksamhet däruppe. Det verkar det inte göra för de kommer snart tillbaka åt motsatt håll. När vi kommer till Brattli stannar vi en stund i ett vindskydd som står vid huset däruppe. Efter att ha ätit lite nötter försöker vi hitta en sommarled som man ska kunna gå härifrån, men vi förstår inte var den är och fortsätter därför på vägen som tar oss ytterligare några kilometer upp till ett rengärde där lederna tar vid.

 

Blött

Leden är markerat på kartan som kombinerade vinter- och sommarleder, men det är ganska blöt vandring ändå; men vi har ju i alla fall kryss att följa så att vi vet var vi ska gå. När vi kommer fram till raststugan vid Lillfjället är vi lite blöta och kalla och det passar bra med en lunchpaus inomhus, i skydd av regn och blåst. Christophe lyckas göra upp en eld med lite blöt ved (vi vill ju inte ta av veden inne i stugan eftersom vi inte är i en nödsituation), så temperaturen stiger litegrann och vi hänger våra strumpor på tork. Vi äter vår soppa tillsammans med en folköl som vi tagit med från Gäddede; nu blir det lite lättare att bära. Efter lunch sover vi lite sittandes på bänkarna inne i stugan innan det börjar bli dags att gå vidare.

 

Stigskäl

Leden går framledes över mycket myr, i själva verket är det en skoterled vi är ute och vandrar på. Ibland går ledkryssen tvärs över små sjöar, som vi snällt får vandra runt. Vi kommer till platsen där leden delar sig; här gick visst Lars Wessel fel på sin Gröna Bandet-vandring, men vet man om att man ska vika av är det inte svårt att hitta rätt (tack Lars!). Det fortsätter att vara tråkigt väder, ibland regnar det lite och ibland är det uppehåll. Dagens mål är ett vindskydd vid sjön Bleriken, som är omgiven av oändligt stora myrar (åtminstone känns det så). Vi stannar vid vindskyddet och äter lite chips och renkorv som vi handlat på Ica i Gäddede. Det finns nog plats att slå upp tältet här, men platsen är inte så jätteinspirerande, så vi beslutar oss för att gå vidare en bit till.

 

Storbäcken

Både uppförsbacke och myrar gör vandringen jobbig. Vi får i alla fall se en ripfamilj som vi stöter upp, nu börjar ungarna bli riktigt tjocka. När vi kommer fram till Storbäcken finns en bra plats i närheten av bron över bäcken att slå upp tältet, så vi skyndar oss att få upp vårar bärbara hem så att vi kan få skydd. Vi skyndar oss in i tältet, i kväll lagar vi maten i absiden så att vi slipper gå ut i det tråkiga vädret. Hoppas att det blir bättre imorgon, det är i alla fall myggfritt.

 

%d bloggare gillar detta: